Interaktivni dodatki:






Datum: 28. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

Kako prepoznati skriti sladkor?

Bojmo se enostavnih sladkorjev, ker nas ne nasitijo in ne prinašajo nič dobrega ...

Enostavni sladkorji so problem sodobnega časa. Predvsem zato, ker jih pojemo preveč, veliko preveč. In povsod.

Najpogostejši problem sta visok holesterol in inzulinska rezistenca. Da bi se temu vsaj deloma izognili, bodite pozorni na te stvari ...

1. Mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob
Če mlečne izdelke reklamirajo, kot izdelke z nizko vsebnostjo maščob, zelo natančno preberite deklaracijo, ker vas lahko preseneti visok delež ogljikovih hidratov. Da izdelek ne bi bil preveč redek in voden, mnogi proizvajalci dodajo elemente, ki jih naše telo prepozna kot sladkorje. S tem boste pridobili več energije, kot je treba, poleg tega pa boste hitreje in bolj lačni. Zato mnogi nutricisti priporočajo navadni jogurt, ki je bolj zdrav, kot tak z manj maščob.

Podobno velja tudi za sire, mleko in kefir.

2. Industrijski prelivi za solate in omake
Majoneza in kečup, ki sta obravnavana, kot ojačevalca okusov, imata ogromno sladkorja. Prav neverjetno, koliko! V to isto skupino spadajo prelivi za solate, testenine, marinade, industrijske jušne kocke vseh vrst. Takšnih okusov se hitro navadimo in jih čez čas ne čutimo več, kaj šele, da bi v njih prepoznali sladke dodatke.

Problem teh dodatkov je resnično ta, da vsebujejo ogromno sladkorja. To velja že za majhne količine!

3. Suhomesnati izdelki
Pri suhomesnatih izdelkih gotovo ne pričakujete sladkorja. Več pozornosti običajno namenjamo maščobam in solem, ki jih je prav tako veliko. A proizvajalci pogosto omenjajo, da so njihovi proizvodi brez glutena (glutena v mesnih izdelkih niti smelo ne bi biti!), na ogljikove hidrate pa pogosto pozabijo (namerno?). Pri ogljikovih hidratih v mesu bodite zelo previdni!

4. Pekovski izdelki
Sladkemu pecivu s kvasom se izogibajte v velikem loku, četudi je slano. Kruhu, mafinom in mamljivim štručkam vseh vrst nekateri proizvajalci dodajajo enormne količine sladkorja in soli. Pazite tudi, ker vas nekateri želijo pretentati "samo" s premazom. Takšno slano-sladko pecivo je strup s sladkim priokusom.

Če samo 2 dni zapored jeste pekovsko pecivo, boste tretji dan že tako zasvojeni, da ne boste opazili razlike!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani