Interaktivni dodatki:






Datum: 19. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Živila, ki imajo manj kot 10 kalorij

Četudi ne štejete energijske vrednosti vsega, kar pojeste, veste, da je to zelo pomembno. Od tega je odvisno, ali hujšate, ali se redite. Ni pa to vse ...

Ko vam nekdo ponudi obrok, ki ima manj kot 41 J (10 kalorij), zagotovo najprej pomislite, da je to prazna hrana, ki vas ne more nasititi, kaj šele, da bi vam koristila. Pa ni res!

Predstavljamo vam živila, ki imajo resnično nizko energijsko vrednost, imajo pa ogromno hranilnih in esencialnih elementov, ki jih vaše telo nujno potrebuje. To so namreč elementi, ki jih organizem sam ne more pridelati, zato mu moramo pomagati. In, videli boste, v teh obrokih jih je res ogromno ...

1. Špinača
Skodelica surove špinače ima samo 29 J (7 kalorij). Zelo pomembno je, da jo jeste surovo pripravljeno kot solato (samo olje, kis, malo soli in popra). Vsebuje karotenoide, vključno z beta karotenom in luteinom, ki ščitita pred starostnimi boleznimi, pred degeneracijo rumene pege, poleg tega pa ima špinača veliko antioksidantov, ki zmanjšujejo oksidativni stres. Da bi pri ljudeh vzbudili zanimanje za špinačo, so si pred več kot pol stoletja izmislili Popaja ...

2. Gobe
Največji delež v gobah je sicer voda, vendar pa imajo bele gobe (šampinjoni) veliko bakra, niacina in vitamina B, kar krepi kosti, imunski sistem in telesu daje energijo. Poleg tega so gobe zanimive, ker imajo strukturo mesa, najboljše pa so na hitro prepražene s peteršiljem in olivnim oljem, zelo okusne pa so tudi kot dodatek k solatam. Skodelica gob ima samo 37 J (9 kalorij).

3. Ohrovt
Ohrovt je odličen v solati, lahko pa ga tudi prepražite. Skodelica ima samo 25 J (6 kalorij), vsebuje pa veliko vitaminov K in C, kalcija, največ pa ima zdravih rastlinskih vlaknin, vse skupaj pa krepi zdravje srca, kosti in kože. Prav zato mu pravijo tudi trikratni zmagovalec!

4. Rukola
20 J (5 kalorij) za skodelico rukole in ogromno vitamina K, kalcija, folatov, vlaknin, antioksidantov ... Podpira imunski sistem in krepi živčne funkcije. Rukola je izredno svežega okusa, surova se odlično poda v kombinaciji s sadjem (jagode, granatno jabolko). Spada med najbolj zdrave zeleno-listnata sredozemska živila (že samo to dejstvo dovolj pove o njeni moči).

5. Česen
Strok česna ima 16 J (4 kalorij) in ima izjemne protivnetne lastnosti, vsebuje veliko kalija in antioksidantov, znižuje pritisk in nas varuje pred gripo in prehladi. Česen je tako zdrav, da bi ga morali vsak dan redno uživati.

6. Zelena
Verjetno ste že slišali za negativne kalorij? To je energija, ki jo porabi naše telo, da predela zaužito živilo. Ko prebava porabi več energije, kot je dobi, govorimo o negativnih kalorijamah in zelena je svetovni prvak v tej kategoriji. Več je pojeste, bolj hujšate. Poleg tega vsebuje veliko vode in poteši tudi potrebo organizma po hidraciji, vsebuje pa spojine, ki zmanjšujejo notranja vnetja.

7. Zelena solata
Skodelica zelene solate ima 33 J (8 kalorij), ogromno vitaminov K in A, pomaga pri zdravju srca, pomaga pri premagovanju stresa ... Čeprav se komu zdi, da je to vendarle samo zelena solata, pa je za marsikoga to najljubša zelena jed. Ne povsem brez razloga!

8. Bistra juha
Vse bistre juhe vsebujejo veliko kalcija, magnezija in fosforja in odlično vplivajo na zdravje kosi in kože. Sicer je odvisno od stvari, ki jih dodate k juhi, a dokler je to zelenjava, se hranilna vrednost povečuje, če pa juhi dodate rezance, ali kakšne druge testenine, boste pokvarili njeno popolno podobo. Hm ...

9. Blitva
Blitva sicer sodi med manj poznane in razširjene zelene listnate jedi, morda tudi zaradi manj izrazitega okusa, a vsebuje neverjetno veliko antioksidantov, magnezija, bakra, vitamina K, C in E, krepi srce, kosti, kožo, imunski sistem ... Blitva sodi med najbolj zdravo sredozemsko zelenjavo, skodelica pa ima samo 29 J (7 kalorij) in neverjeten vpliv na zdravje.

10. Kumare
Nič ni tako osvežujočega, kot grižljaj hrustljave in sočne kumare. Skodelica naribanih kumar ima 33 J (8 kalorij), nekaj kalija, veliko vlaknin in vitamina K. Kumare imajo pomembno vlogo pri strjevanju krvi, krepijo zdravje srca, skrbijo za dobro hidratacijo, krepijo imunski sistem ... Surove kumare veljajo za enega najbolj zdravih prigrizkov primernih tudi kot glavna jed.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani