Interaktivni dodatki:






Datum: 19. MAJ 23 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj je nekatero predelano meso nevarno in povzroča raka

Vsa čast izjemam, vendar, meso, ki je konzervirano s soljenjem, sušenjem, ali dimljenjem, poleg tega pa vsebuje še nenavadne zmesi, kot jih najdemo v hrenovkah, šunkah, klobasah ali slanini, je lahko zelo škodljivo. Če vam je zase malo mar, pomislite

Uživanje velikih količin predelanega mesa je močno povezano s kritičnimi stanji zdravstvenega sistema. Najpogostejše težave so srčno-žilne bolezni in žal tudi rak. Najbolj nevarni so nitriti, nitrozamini in nitrozne spojine, ko se načeloma uporabljajo za zaviranje rasti bakterij, vendar so močno rakotvorni in zelo škodljivi. Pogosto zaradi teh snovi prihaja do zastrupitev, ki pogosto ne trajajo dolgo, vendar so skrajno opozorilo, da se nekaj nevarnega dogaja v telesu.

Ko se vam to zgodi, je čas, da se zamislite ...

Medtem, ko nitrati, ki jih najdemo v zelenjavi, koristijo organizmu, pa so nitrati v mesu izredno nevarni. Nitrati v mesu se namreč ob visoki temperaturi, kot je peka na žaru ali cvrtje, spremenijo v nitozamine, ki so izredno strupeni. Povzročajo raka na črevesju in želodcu!

V dimljenem mesu se tvorijo policiklični aromatski ogljikovodiki, ki so izrazito rakotvorni. Največ jih najdemo v vrhnji plasti mesa pečenega na žaru.

Ko se meso kuha na izredno visoki temperaturi, nastajajo heterociklične aminske spojine, ki so povezane z rakom dojk, prostate in debelega črevesa. Najbolj nevarne so ocvrte jedi ali jedi pečene na žaru.

Večina predelanega mesa vsebuje velike količine natrijevega klorida, kar povečuje tveganja za hipertenzijo, raka na želodcu, rast bakterij, razjede ...

Čeprav občasno uživanje majhnih količim rdečega mesa ne bo povzročilo pojav hitrega raka (pri tem je mišljen en obrok velik 50 gramov na teden), pa vrsta raziskav uvršča predelano meso v skupino najbolj rakotvornih živil skupaj z alkoholom in tobakom. Sicer proizvajalci nenehno izboljšujejo procese pridelave, vendar nevarna tveganja ostajajo.

Dolgi rok uporabnosti, odpornost proti škodljivim bakterijam in lep videz na oko imajo svojo ceno - zdravje tistega, ki ga je.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani