V maščobah topni vitamini | |||
Vitamin | Viri | Naloge | Učinki |
Vitamin A | Ribje olje, goveja jetra, jajčni rumenjak, maslo, smetana. | Normalen vid, zdrava koža in druga krovna tkiva, obramba pred okužbami |
Pomanjkanje: nočna slepota, odebelitev kože okrog lasnih mešičkov, sušenje beločnice in roženice, čemur sledijo izbuljenost oči, razjede ma roženici, pretrganje roženice z izlitjem očesa, slepota, lise na beločnici, nevarnost okužb Presežek: glavobol, luščenje kože, povečanje vranice in ledvic, odebelitev kosti in bolečine v sklepih |
Vitamin D2 (ergokalciferol) | obogateno mleko in pivski kvas | Absorpcija kalcija in fosforja v prebavilih; mineralizacija, rast in poprava kosti |
Pomanjkanje: nepravilna rast in celjenje kosti, rahitis pri otrocih, osteomalacija pri odraslih, občasni mišični krči Presežek: izguba teka, slabost, bruhanje, povečano odvajanje seča, šibkost, živčnost, žeja, srbenje, odlaganje kalcija v telesu |
Vitamin D3 (holekalciferol) | ribje olje, rumenjak, obogateno mleko; tvori se v koži, ki je izpostavljena sončni svetlobi (ultravijoličnim žarkom) | Absorpcija kalcija in fosforja v prebavilih; mineralizacija, rast in poprava kosti |
Pomanjkanje: nepravilna rast in celjenje kosti, rahitis pri otrocih, osteomalacija pri odraslih, občasni mišični krči Presežek: izguba teka, slabost, bruhanje, povečano odvajanje seča, šibkost, živčnost, žeja, srbenje, odlaganje kalcija v telesu |
vitamin E | Rastlinsko olje, zelnata listnata zelenjava, jajčni rumenjak, margarina, stročnice | Antioksidant (kar pomeni, da zavira oksidacijo) |
Pomanjkanje: propadanje rdečih krvničk in poškodbe živcev Presežek: povečana potreba po vitaminu K |
vitamin K | Listnata zelenjava, svinjina, jetra, rastlinska olja; nastaja v črevesju s pomočjo črevesnih bakterij | Nastajanje dejavnikov strjevanja krvi, normalno strjevanje krvi | Pomanjkanje: krvavenje (upočasnjeno strjevanje krvi) |
Vodotopni vitamini | |||
Vitamin | Viri | Naloge | Učinki |
vitamin B1 (tiamin) | Kvas, polnozrnata žita, meso (predvsem svinjina in jetra), jedrca, stročnice, krompir | Presnova ogljikovih hidratov, delovanje živčevja in srca | Pomanjkanje: beriberi pri odraslih in otrocih; srčno popuščanje, nenormalno delovanje živcev in možganov |
vitamin B2 (riboflavin) | Mleko, sir, jetra, meso, jajca, obogatene žitarice | Presnova ogljikovih hidratov, zdrave sluznice | Pomanjkanje: razpokane ustnice in koža, luščenje kože, ranice v ustnih kotičkih, dermatitis |
vitamin B6 (piridoksin) | Kvas, jetra, drobovina, polnozrnate žitarice, ribe, stročnice | Presnova maščobnih kislin in aminokislin, delovanje živčevja, zdrava koža | Pomanjkanje: krči pri otrocih, motnje v delovanju živčevja, kožne spremembe, anemija |
vitamin B7 (biotin) | Jetra, ledvice, rumenjak, kvas, cvetača, orehi, stročnice | Presnova ogljikovih hidratov in maščobnih kislin | Pomanjkanje: vnetje kože in ustnic |
vitamin B12 (cianokobalamin) | Jetra, meso (predvsem govedina in svinjina, drobovina), jajca, mleko in mlečni izdelki | Dozorevanje rdečih krvničk, delovanje živčevja, sinteza DNK | Pomanjkanje: perniciozna anemija in druge anemije (pri strogih vegetarijancih in bolnikih s trakuljo), določene psihiatrične motnje, slab vid |
Vitamin C | Agrumi, paradižnik, krompir, zelje, paprika | Rast kosti in veziva, celjenje ran, delovanje žil, antioksidant | Pomanjkanje: skorbut (krvavitve, majavost zob, vnetje dlesni) |
Vitamin | Viri | Naloge | Učinki |