Sestavine:
- 2 skodelici vode
- 2 skodelici moke
- sveže jagode, slive ali džem po želji
- sol (po želji)
- 3 do 3 žlici olivnega olja
Skuhajte posoljeno vodo in dodajte moko. Ves čas mešajte, da se voda in moka povežeta. Naj vas morebitne grudice ne motijo. Pult posipajte z malo moke, nanj dajte zmes iz posode. Počakajte, da se zmes ohladi, nato pa med mesenjem dodajte olivno olje in sol. Testo gnetite tako dolgo, da v njem ne bo več grudic.
Ko pripravljate cmoke, od testa odtrgajte košček, sadje ali marmelado dajte na sredino, nato pa z rokami oblikujte kroglice. Ne pozabite, da so majhni cmoki boljši od velikih.
Cmoke kuhajte v vreli in posoljeni vodi, kuhajte pa jih tako dolgo, dokler ne priplavajo na vrh. Kuhane cmoke lahko prelijete z maslom in drobtinami, po želji pa jih lahko potresete s sladkorjem in cimetom.