Akacija je prav zanimiva rastlina. Poznamo več kot 1300 vrst, od tega jih 960 raste v Avstraliji. Pri nas velja za plevel, njen les je cenjen za proizvodnjo sodov, najraje pa jo imajo čebelarji, saj je cvetno obdobje dolgo kar 8 tednov, med ima celo vrsto zdravilnih učinkov, pa še okusen je.
Akacijini cvetovi so zanimiva poslastica, če jih ocvrete v pivskem testu. Če cvetove posušite in jih uporabite kot čaj, pomaga pri želodčnih in prebavnih težavah. Poleg tega pomirja kašelj, učinkuje proti vnetjem, krčem in je blago odvjajalo. Zavira nastajanje želodčne kisline, zdravi želodčne in črevesne razjede.
Sicer pa akacija vsebuje 90 odstotkov zdravih vlaknin, ki so topni v vodi, to pa občutno zniža nivo holesterola v krvi. Obstaja nekaj raziskav, ki potrjujejo pozitiven vpliv akacije pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2. Ker akacija deluje antibakterijsko, so jo včasih žvečili in tako skrbeli za zdravje ustne votline. Akacija ima bistveno boljši čistili učinek, kot katerikoli žvečilni.
Veste, kako najučinkoviteje uporabiti akacijo?
Akacijo dobro operite, odstranite stebla, cvetove pa na drobno sesekljajte. Zmešajte jih s kefirjem ali jogurtom. Dodate lahko žličko medu.
Dobre bakterije iz kefirja v kombinaciji z akacijo so najboljše za vaše zdravje.