Že majhne porcije gob blagodejno vplivano na naše zdravje, zato bi jih morali jesti vsak dan. Ni treba veliko ... Gobe imajo namreč antioksidante, ki preprečujejo demenco, bolezni srca in raka. Več raziskav je potrdilo, da so gobe najboljši vir antioksidantov.
Najpomembnejša pa je prisotnost glutationa, ki vpliva na obrambne mehanizme celic, ki so v času izteka zime najbolj šibke. Dejstvo je, da smo celo zimo izgubljali imunski sistem in je zato vsak prispevek k jačanju imunskega sistema izredno pomemben.
Ko bo zunaj več sonca, se bomo več gibali in jedli bogatejšo hrano, se bo tudi naš imunski sistem popravil in okrepil. A dokler se to ne zgodi, so gobe resnično najboljša kulinarična in medicinska poslastica.
Več raziskav je potrdilo, da v državah, kjer pojedo več gob (na vrhu sta Francija in Italija), je tudi delež bolnikov z demenco ustrezno nižji. Na dan je namreč dovolj pojesti le 3 mg gob različnih vrst (kar znese približno 5 šampionov). To pomeni, da lahko jeste jurčke, lisičke in seveda tudi šampione. Njihovi zdravilni učinki pa so enako učinkoviti ne glede na obliko: lahko so kuhane gobe, lahko vložene, lahko pa tudi surove.