Nutella je prišla na trg že davnega leta 1964, danes pa jo delajo predvsem v obratih v Južni Ameriki, pa tudi v Nemčiji, na Poljskem in v Rusiji. Lešniki pridejo iz Turčije, kakav iz Nigerije, vanilija iz Kitajske, palmovo olje iz Malezije, sladkor pa iz Brazilije. In prav sladkorja je nenavadno veliko. Nekateri testi pravijo, da celo 58 %.
Če torej kozarec nutele jeste cel mesec, ne bo težav. Če pa kozarec pojeste v enem dnevu (manekenka v nedavni reklami jo poje v 2 minutah), pa stvar ni zanemarljiva. Poleg sladkorne bolezni se lahko pojavijo še druge težave.
Redi
2 žlici nutele vsebujeta 837 J (200 kalorij), kar pomeni, da je v celem kozarcu 8.373 J (2000 kalorij) ali dovolj hrane za cel dan. Verjetno vam je jasno, da se pretiravanje z nutelo najprej pozna na številki garderobe ...
Bolečine v želodcu
(Pre)velike količine nutele v želodcu povzroča krče in bolečine za katere je potrebna zdravniška pomoč. Problem je vsekakor v preveliki količini sladkorja. Ne boste verjeli, vendar, metoda, ki v takih primerih edina pomaga, je bruhanje.
Skok inzulina
Preveč nutele poruši nivo glukoze v krvi, viški pa se skladiščijo v telesu kot maščobne obloge. Na žalost, večinoma okoli trebuha.
Za konec pa še to ...
Če nutela ne bi imela toliko sladkorja (morala bi ga imeti 10-krat manj!), bi bila izredno hranljiva in zdrava. Kakav in lešniki veljata za izjemno zdrava in koristna.