Ko voda zavre, ima 100 stopinj Celzija. Ko vanjo damo kavo in jo natočimo v skodelice, se hladi s 50 stopinjami na minuto, vendar le, če je v temni skodelici. V svetlejši je hitrost ohlajevanja nižja. V praksi to pomeni, da bo kava minuto po tem, ko ste jo odstavili iz štedilnika, imela tudi do 50 stopinj manj v temni skodelici in 30 do 40 stopinj manj v svetli.
Zakaj tako in zakaj je to pomembno?
Vsi vemo, da nam je poleti v črnih majicah bolj vroče, ker temne barve bolj vsrkavajo toploto. In kava pri tem ni nobena izjema.
Če se vam zjutraj mudi in bi vseeno radi popili požirek kave, jo natočite v temno skodelico, ker se bo tako hitreje ohladila. V beli skodelici se bo hladila skoraj 30 % bolj počasi.
To pa še ni vse!
Zakoni fizike nas učijo, da temna telesa počasneje oddajajo temperaturo. Če boste kavo posvetlili (dodali mleko, malo smetane), se bo še hitreje ohladila.