Za Kalifornijce sladoled ne bo nikdar več tak, kot je bil. Kot lahko vidite iz slik, je ključna sprememba v stožčastem vaflju, pa tudi v dekoraciji. Tak sladoled namreč ni samo sladica, pač pa tudi precej nasiten obrok.
In kaloričen!
Se nam pa po spletu obeta nova vojna. Ali so bili Američani res bili prvi, ki so sladkim vafljem dodali le raznobarvne mrvice, naredili pa so tudi slano različico? Morda pa so s sladolednimi obroki prvi začeli Azijci, ki so bolj konzervativni pri mešanju okusov? Ta dilema ni tako nedolžna, ker Američani že razmišljajo o patentni zaščiti.
Na plažah Kalifornije trenutno ponujajo vaflje z zelenim čajem, žitaricami, medom, vrtnicami, oreščki ...
Sicer pa so sladki vaflji tudi pri nas poznani že več stoletij. Prvi objavljen recept je iz 13. stoletja, obstaja pa cel kup različic. Vaflji so priljubljeni tudi zato, ker jih je mogoče kombinirati s sadjem, smetano, cimetom, likerji, pa tudi s siri, bučkami, paradižnikom in drugo zelenjavo, ki jo primešamo v testo. Slani vaflji so enako dobri, kot sladki.
Kako pripraviti korenčkove vaflje?
Sestavine:
- 150 gramov korenčka
- 2 jajci
- 50 gramov ovsenih kosmičev
- 50 gramov masla
- 100 gramov moke
- 2,5 dcl jogurta (lahko tudi manj mastne skute)
- pecilni prašek
Iz beljakov naredimo trd sneg in ga rahlo posolimo. Maslo zmešamo z rumenjaki in sladkorjem, da dobimo rahlo penasto zmes. Primešamo moko, kosmiče, jogurt in fino nariban korenček. K temu povsem na koncu počasi primešamo še beljak, testo pa pustimo počivati 10 minut.
Za pečenje vafljev je dobro uporabiti namenski pekač. Vaflje pečemo približno 3 minute.
Ko jih boste poskusili v kombinaciji s sladoledom, boste razumeli, zakaj so Kalifornijci to poletje vzljubili to sladico.