Največ vafljev na prebivalca pojedo v Belgiji, kjer ima skoraj vsaka vas svoj recept. Po Evropi so namreč vaflji postali popularni v prvi polovici 19. stoletja, ko se je začela komercialna proizvodnja sladkorja iz sladkorne pese. Cena sladkorja je takrat močno padla, to pa je povzročilo razcvet slaščičarstva. To je bil tudi čas, ko je čokolada postala dostopna srednjemu sloju, kar je vaflje dobesedno katapultiralo na vrh priljubljenih slaščic.
Posebnost vafljev je, da so pečeni med dvema železnima ploščama in imajo značilno mrežasto obliko.
Ker so klasični vaflji narejeni z jajčnim beljakom in kvašenim testom, vam tokrat ponujamo nekoliko prirejen recept za vaflje brez glutena in z minimalno količino ogljikovih hidratov. Taki vaflji so namreč bolj zdravi in enako okusni ...
Sestavine:
- 3 jajca
- 3 žlice fino mlete kokosove moke
- 1/4 žličke pecilnega praška
- 3 žlice stopljenega masla
- ščepec kardamoma
- ščepec vanilije
- stevia ali kakšno drugo sladilo po okusu
Vse sestavine zmešajte, kokosovo moko in pecilni pa dodajte povsem na koncu. Testo pustite stati 5 minut in pred peko še enkrat dobro premešajte. Naj vas ne zmoti gostota mase.
Vaflje pecite 8 minut.