V televizijski oddaji Prehranski detektivi so se vprašali, kaj takega je v picah, da so same zdrave sestavine tako redilne. Ugotovili so, da je največji problem pic kaloričnost in, da jih večinoma pojemo (pre)več, kot bi smeli.
Izmerili so, da ima ena rezina pice 1.138 J (272 kalorij), ker pa običajno pojemo štiri takšne kose, smo hitro čez priporočeno količino energije.
Zato je ključno vprašanje, česa uporabiti manj, da bo manj energije?
Manj zelenjave? Manj paradižnikove omake? Manj gobic? Manj sira?
Odgovor je manj maščob!
Vse kar morate narediti je, odložiti pico na papirnato brisačo in jo pustiti tam za pol ure. V tem času se bo zgodilo dvoje:
1. Papir bo vsrkal za 146 J (35 kalorij) maščob, kar znaša 13 odstotkov, kar pomeni skoraj en kos pice manj, kot sicer. In še: zmanjšali boste število slabih in redilnih kalorijam!
2. Po pol ure se bo pica tako ohladila, da se bodo tudi maščobe iz sira spremenile iz enostavnih v kompleksne maščobe, kar je dodaten plus, ker kompleksne maščobe naše telo težje prebavi, zanje porabi več energije, ne vstopijo takoj v kri in ne vplivajo na dvig sladkorja v krvi ... Skratka: ohlajena pica je veliko bolj zdrava, kot vroče, četudi ima vse (škodljive) elemente.