Znanost je že dolgo nazaj potrdila, da število hranilnih snovi in vitaminov v povprečju v živilih pade za 1 %. Na videz to ni veliko, a so razlike po 10, 20, ali 30 letih več kot očitne. Danes nobeno živilo nima niti približno toliko vitaminov, kot nekoč. Ne samo, da bi morali na novo izmeriti vrednosti v živilih, spremeniti bi morali tudi način prehranjevanja.
Zato so nutricisti predlagali naslednja živila, ki bi jih morali imeti na jedilniku vsak dan ... Vsaj eno od teh. In vsak dan drugo!
Lestvica najboljših je: cvetača, bučke in špinača. Temu sledijo predvsem zaradi železa in kompleksa vitaminov B stročnice. V zadnjem času je prava pandemija pomanjkanja vitamina D, zato so se morski sadeži uvrstili napeto mesto. Povsem na rep lestvice najboljših pa so se uvrstile borovnice in jabolka.
Iz omenjenih živil in v kombinaciji z oreščki in semeni je mogoče sestaviti popolno nabirko vitaminov in mineralov.