Če primerjamo pečeno hrano z ocvrto, bi se večina strinjala, da je pečena bolj zdrava. A natančni nutricisti bi vseeno zmajali z glavo, ker stvari niso tako enostavne.
Če je hrana spečena hitro, potem je bolj zdrava. Če ne, se lahko zgodi, da je ocvrto celo boljše, čeprav ima več škodljivih maščob, hranilne snovi pa razpadejo in se tvorijo rakotvorne. Žal se isto dogaja tudi pri pečenju.
Pri (pre)dolgem pečenju nastaja HCA (heterociklični amini) in PAH (policiklični aromatični ogljikovodiki), ki so močno rakotvorni.
Kako se izogniti nevarnim stvarem?
Ker se sezona žara začenja tudi pri nas, so v tem času aktualne tudi tehnike, kako čim bolj omejiti nevarne snovi.
Nasvet gre tako: najprej hrano segrejte v mikrovalovni pečici. Nato je 30 minut namakajte v mrzli vodi. Potem na hitro specite.
Tako pripravljena živila bodo imela tudi za 70 % manj škodljivih snovi, bodo bolj mehka in manj žilava, okus bo bolj izrazit in v živilih bo več hranljivih snovi (to tudi pomeni, da boste dlje časa siti).
Pri pečenju morate paziti na črne, morda celo požgane dele, ki so večinoma tudi škodljivi. Ko se pojavijo črni deli, zaključite s pečenjem.
In še ene malenkosti ne pozabite: ocvrta hrana vpije več olja in maščob, zato ima taka hrana več energije in je običajno tudi težje razgradljiva za želodec.