Odkar so maščobe spet popularne, še posebej pa mlečne maščobe, mnogi proizvajalci na veliko poudarjajo delež maščob. Ker se pri različnih sirih uporablja različno mleko, so nihanja glede dejanske količine maščob precejšnja. Res je, da se največ uporablja kravje mleko, a tudi siri iz kozjega, ovčjega in v primeru mocarele tudi bivoljega mleka niso redkost.
Kakšen je izračun?
Vzemimo primer edamca, ki se hvali z 20 % maščobe. Ker se to nanaša na suho snov, moramo preveriti najprej ta podatek. Vidimo, da je v edamcu 50 % suhe snovi, ostalo je voda. 20 % maščobe glede na suho snov pomeni samo 10 % glede na celotno težo, kar je na spodnji meji dopustnega.
Dejstvo je, da morajo dobri siri imeti med 10 in 30 % maščob, čeprav imajo siri, kot so gauda, grojer, parmezan, modri sir in še nekateri drugi po 40 % in več.
Pozorni bodite na otroške sire in znamenite trikotne sire, saj imajo ti samo 20 % suhe snovi, kar na koncu prinese vsega 4 grame maščob. Od takega sira nimate veliko hranljivih snovi in je bolje, da se jim izogibate.