Ali ste vedeli, da vikingi niso poznali bolezni srca in ožilja, sladkorne, povišanega pritiska in še kakšne sodobne nadloge? Kaj se lahko naučimo od njih? Veliko! Tradicionalna prehrana narodov na severu ima nekaj posebnosti, ki se jih je vredno držati.
Sladko in kisloVikingi obožujejo nenavadne kombinacije, zato jedem dodajajo sadje. Sadje pospešuje fermentacijo že v ustih, hrana pa je zato lažje prebavljiva.
Kislo zelje
Ali ste vedeli, da so kislo zelje izumili Danci, ko so iskali način, kako čez zimo shraniti zelenjavo. Danes so Nemci največji ljubitelji kislega zelja, zelje pa ni edina fermentirana severnjakov. Na podoben način, kot zelje, so vikingi pripravljali še repo, fižol, peso, kumare ...
MesoTradicionalna skandinavska dieta vsebuje veliko proteinov iz mesa. Zelo pomembna je kombiniranja slanega in kislega, ki v ustih spodbudi nastanek sline, zato je pomembno, da hrano dobro prežvečite, jeste pa počasi.
JajcaPečena jajca so zelo pomemben del vikinške prehrane. Za moške so bila jajca sladica in energijski prehranski dodatek med bitkami, ženske pa so jajca uživala, ker so jim pomagale premagovati ženske bolezni, pa tudi raka na dojkah.
Ovsena kaša
Tudi ovsena kaša je izum vikingov. Ovsena kaša je bila obvezen obrok po vsaki bitki. So pa raziskave pokazale, da je oves najbolj zaslužen, da žile vikingov niso bile nikdar zamaščene. To je verjetno tudi glavni vzrok njihove moči.
Odprti sendvičiVikinga ne boste nikdar videli jesti sendviča z dvema rezinama kuha. Zanje je pravi sendvič podložen z rezino črnega kruha, namazom iz tune, dodatkom zelenjave in sadjem.