Islandija je zelo odmaknjena dežele, zato ima tudi precej drugačen okus. Za božične praznike so kupili nenavadno veliko piva. A to ne navadnega piva uveljavljene blagovne znamke, pač pa pivo Ora!
Oro so zvarili v majhni pivovarni iz Reykjavika, navdih zanj pa so dobili pri tradicionalni islandski večerji. Islandci namreč ta dan jedo rdeče zelje z grahom, karameliziran krompir in jagnječjo stegno.
Kako iz tega narediti pivo?
Omeniti moramo, da pivovarna RVK Brewing, katere lastnik in edini zaposlen je Valgeir Valgeirson, vsako leto preseneti s čim novim. Prejšnja leta je v osnovo narejeno s sladom, hmeljem in klinčki zmešal morske alge, še prej iglice smrek in celo posušene ribe, a takega uspeha, kot ga je zabeležil z letošnjo Oro ni pričakoval.
Pivovarna ima letno kapaciteto 50.000 steklenic, tokrat pa jih je prvi dan prodal 6.000, prvi vikend v decembru pa še 18.000. Prodaja pa je naslednje dni še narasla. Letno proizvodnjo je prodal v 3 tednih.
Čudežno pivo pa ima še eno posebnost. Tisti, ki so ga poskusili, ga primerjajo z grenkim angleškim pivom, nutricisti pa se čudijo, kako je Valgeirsonu uspelo sestaviti kombinacijo z izjemno količino železa in kalcija, ima pa to pivo tudi veliko vitaminov A, B in C. V tem času so to najpomembnejši elementi, ki jih lahko dobimo s hrano.
Pivo ima sicer velikih 5,2 % alkohola, zato je za mladino veliko bolj primeren smuti z grahom in zeljem. Poskusite ...