Ajdove palačinke so nenavadnega okusa, zdrave in hkrati tako domače. To je namreč prastari recept, ki je bil v uporabi še pred pšeničnimi palačinkami, ki so danes najpogostejše. Ker so uporabljene same zdrave snovi (še posebej, če boste namesto sladkorja uporabili naravno sladilo - javorjev sirup, med), so ajdove palačinke primerne tudi za otroke.
Sestavine:
- 300 gramov ajdove moke
- 100 gramov sladkorja
- 2 žlički soli
- 10 gramov suhega kvasa
- 3 jajca
- 3 dcl mleka
Najprej zmešajte suhe sestavine, nato mokre. Ves čas dobro mešajte, da bo zmes gladka in tekoča. Ajdova moka bo dala palačinkam rahel kiselkast okus. Če vas to moti, lahko kombinirate pol ajdove in pol običajne moke.
Ko je zmes pripravljena, v ponvi segrejte rastlinsko olje, da dosežete čim višjo temperaturo, palačinke pa grejte na obeh straneh.
Ker je v zmesi že veliko sladkorja, lahko palačinke okrasite s smetano in orehi, posladkate pa z medom. Tak je namreč originalen recept za palačinke, kot so jih pripravljale babice naših babic.
Količina naštetih sestavin zadošča za 4 do 8 palačink (odvisno od velikosti in debeline).