Interaktivni dodatki:


Aditivi, emulgatorji

Poznamo jih pod oznakami E, vse pogostee pa proizvajalci uporabljajo njihova prava imena, da zakrijejo sled. Aditivi so običajno barvila, sladila, ojačevalci okusov. Nekaj med njimi je dokazano nevarnih (in so tudi v nekaterih državah prepovedani), spet drugi pa so naravnega izvora in nenevarni.

Če ne veste, kaj pomeni katera oznaka, vam ponujamo celovit pregled vseh registriranih aditivov.


Oznaka Opis
E94 Dodatek pridelan iz jajčne lupine.
E100 Oranžno-rumena barva. Pridobivajo ga iz korenin rastline kurkuma, lahko se pa proizvaja tudi umetno. Uporablja se v siru, margarini, in slaščicah.
E101 Vitamin B2 in barva. Pojavlja se v zelenih povrtninah, jajcah, mleku, jetrih in ledvicah. Uporablja se v margarini in siru.
E102 Rumena številka 5. Povzroča alergije, astmatične napade, migrene, zamegljen vid, srbečico, vnetje nosne sluznice, škrlatne kožne madeže. Povezujejo ga z tumorji ščitnice in poškodbami kromosomov. Še posebej je nevaren za osebe, preobčutljive na aspirin ter za astmatike. Povzroča lahko tudi hiperaktivnost pri otrocih. Uporablja se za obarvanje pijač, sladkarij, marmelad, kosmičev, konzerviranih rib in juh v vrečki. Prepovedan je na Norveškem in v Avstriji.
E104 Rumena številka 10; Uporablja se v šminkah, produktih namenjenih lasem, kolonjskih vodicah in številnih zdravilih. Lahko povzroči dermatitis. Prepovedan je v ZDA in na Norveškem.
E107 Rumena barva. Pri ljudeh, ki trpijo za astmo lahko pride do alergične reakcije. Uporablja se v brezalkoholnih pijačah. Prepovedan je v Avstraliji in ZDA.
E110 FD&C Rumena številka 6. Je umetnega izvora. Uporablja se v jedeh iz žitaric, pekarnah, slaščicah, sladoledu, pijačah in konzerviranih ribah. Najdemo ga tudi v številnih zdravilih npr: Berocca, Polaramine, Ventolin sirup. Stranski učinki so izpuščaji (koprivnica), nahod, zamašen nos, alergije, hiperaktivnost, tumorji na ledvicah, poškodbe kromosomov, bolečine v trebuhu, slabost v želodcu in bruhanje, slaba prebava in odpor do hrane. Pri preizkusnih živalih se je povečal pojav tumorjev. Prepovedan je na Norveškem.
E1105 Dodatek pridelan iz jajčne lupine
E120 Rdeča barva. Izdeluje se iz insektov in šušelk. Pojavlja se tudi pod imeni karamin in kosmulja. Je redko v uporabi. HASCG priporoča, da se aditivu izogibate.
E122 Rdeča barva. Pridobiva se iz premoga. Lahko povzroča škodljive učinke pri astmatikih in ljudeh, ki so alergični na aspiri. Uporablja se v slaščičarstvu, marcipanu in bonbonih iz želeja. Prepovedan na Švedskem, v ZDA, v Avstriji in na Norveškem.
E123 FD&C rdeča številka 2. Pridobiva se iz majhne zeliščne rastline z enakim imenom. Uporablja se v mešanicah za torte, polnitvah z okusom po sadju in žele bonbonih. Povzroči lahko astmo, izpuščaje in hiperaktivnost. Pri testnih živalih je povzročal napake pri rojstvu in smrti zarodkov. Je potencialno rakotvoren. Prepovedan je v ZDA, Rusiji, Avstriji, na Norveškem in v drugih državah.
E124 FD&C Rdeče številka 4. Pridobiva se sintetično iz premoga in azo barvila. Povzroča raka pri živalih. Lahko povzroči škodljive učinke pri astmatikih in ljudeh alergičnih na aspirin. Prepovedan v ZDA in na Norveškem.
E127 FD&C rdeče številka 3. Rdeča barva, ki se uporablja v češnjah, vloženem sadju, jajčnih kremah, slaščicah, pekovskih produktih. Lahko poveča količino hormona imenovanega thyroid in povzroči hiperthyroidivnost. Leta 1990 so dokazali, da pri podganah povzroča raka. Prepovedan je bil januarja 1990. Prepovedan je na Norveškem.
E128 Povzroča težave, povezane s krvnim hemoglobinom in hiperaktivnost pri otrocih. Prepovedan v Avstraliji in številnih drugih državah razen v Veliki Britaniji.
E129 FD&C rdeče številka 40; Oranžno-rdeča barav, ki se uporablja v slaščicah, pijačah in začimbah, zdravilih in kozmetiki. Predstavili so ga v zgodnjih osemdesetih, da bi zamenjal Amarant (E123), ki so ga spoznali za nevarnega, na podlagi rezultatov preizkusov. Allura rdeče so povezali s rakom pri laboratorijskih miših. Prepovedan je na Danskem, v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Švici, na Švedskem, V Avstriji in na Norveškem.
E131 Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, srbečico, slabost, bruhanje, motnje v krvnem pritisku, drhtavico, ter težave pri dihanju in druge alergijske reakcije. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih. Prepovedan v Avstraliji, ZDA in na Norveškem.
E132 FD&C modra številka 2. Pogosto se dodaja tabletam in kapsulam. Uporablja se tudi v sladoledu, slaščicah, pekovskih izdelkih in biskvitih. Povzroča slabost v želodcu, bruhanje, visok krvni tlak, kožne izpuščaje, težave z dihanjem in ostale alergične reakcije. Prepovedan na Norveškem.
E133 FD&C Modro barvilo številka 1. Uporablja se v produktih iz sira, slaščicah in pijačah. Sintetično se pojavlja kot aluminijeva raztopina ali amonijeva sol. Prepovedan v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Švici, Avstriji, na Švedskem in Norveškem.
E140 Zeleno barvilo, ki se pojavlja v vseh rastlinah. Uporablja se za barvanje voskov in olj, ki se uporabljajo v medicini in kozmetiki.
E141 Olivna barva. Ni znanih stranskih učinkov.
E142 Zelena barva. Sintetični derivat iz premoga. Uporablja se v vloženem grahu, bonbonih in omakah, drobtinah in mešanicah za torte. Prepovedan na Švedskem, v ZDA in na Norveškem.
E150(a) Temno rjava barva, ki jo pridobivajo iz sucroze. Uporablja se v ostrigah, soji, sadju in konzerviranih omakah, pivu, viskiju, keksih in kislih kumaricah. HACSG priporoča, da se aditivu izogibate.
E150(b) Temno rjava barva, ki jo pridobivajo iz sucroze. Uporablja se v ostrigah, soji, sadju in konzerviranih omakah, pivu, viskiju, keksih in kislih kumaricah. HACSG priporoča, da se aditivu izogibate.
E150(c) Temno rjava barva, ki jo pridobivajo iz sucroze. Uporablja se v ostrigah, soji, sadju in konzerviranih omakah, pivu, viskiju, keksih in kislih kumaricah. HACSG priporoča, da se aditivu izogibate.
E150(d) Temno rjava barva, ki jo pridobivajo iz sucroze. Uporablja se v ostrigah, soji, sadju in konzerviranih omakah, pivu, viskiju, keksih in kislih kumaricah. HACSG priporoča, da se aditivu izogibate.
E151 Uporablja se v rjavih omakah, mešanicah za torte z okusom črnega ribeza. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih. Prepovedan na Danskem, v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Švici, na Švedskem, v Avstriji, v ZDA in na Norveškem.
E153 Črna barva, pigment v oglju. Uporablja se v marmeladah, bonbonih in sladiču. V Avstraliji je dovoljena le različica pridobljena iz rastlin. Prepovedan v ZDA.
E154 Prepovedan v ZDA.
E155 Rjava barva. Uporablja se v mešanicah za čokoladne torte. Lahko povzroča težave pri astmatikih in ljudeh občutljivih na aspirin. Znano je, da povzroča občutljivost kože. Prepovedan na Danskem, v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Švici, na Švedskem, v Avstriji, ZDA in na Norveškem.
E160(a) Oranžno-rumena barva. Človeško telo ga predela v Vitamin A v jetrih. Najdemo ga v korenčku in drugem rumenem ali oranžnem sadju in rastlinah.
E160(b) Rdeča barva. Pridobivajo ga iz drevesa (Bixa orellana) ali iz mojskih hroščev. Uporablja se za barvanje telesa, industrijska barvila, v sredstvih za pospešitev prehrane in sredstvih za lažje izkašljevanje. Uporabljajo ga tudi za barvanje sira, masla, margarine, kosmičev, mil, tkanin in za lake. Povzroča koprivnico (izpuščaje). HASCG priporoča, da se aditivu izogibate.
E160(c) Izogibajte se aditivu, v nekaterih državah je prepovedan.
E160(d) Rdeče obarvan karotenid, ki ga najdemo v paradižniku in številnih drugih sadežih. Zmanjšuje tveganje raka.
E160(e) Naravno oranžno barvilo. Brez znanih stranskih učinkov.
E160(f) Naravno oranžno barvilo. Brez znanih stranskih učinkov.
E161(b) Rumena barva, ki jo pridobivajo iz rastlin. V naravi ga najdemo v zelenih listih, ognjiču in jajčnih rumenjakih.
E161(g) Rumena barva, ki jo pridobivajo iz živali (retinol). Pigment najdemo v nekaterih gobah, rakih, ribah in plamenčevih peresih, večinoma pa je pridelan iz lupin ali hrustana rakov, rib ali morskih sadežev.
E162 Vijolična barva, ki jo pridobivajo iz rdeče pese. Brez znanih stranskih učinkov.
E163 Vijolična barva v rožah in ostalih rastlinah. Nenevarna.
E170 Mineralna sol, ki se uporablja v zobnih pastah, beli barvi in čistilnem prahu. Pridobiva se lahko iz mineralov ali živalskih kosti. Včasih se uporablja za razkisanje vin in vloženega sadja ter zelenjave. Strupen je v velikih količinah.
E173 Povzroča številne alergijske reakcije, povezujejo ga z Alzheimerjevo boleznijo, povzroča osteoporozo. Prepovedan v nekaj državah.
E174 Dolgotrajno redno uživanje lahko povzroči okvaro ledvic, ter modro-sivo barvo oči, nosa, nosnic, grla in kože. Prepovedan v nekaj državah.
E175 Prepovedan v nekaj državah.
E180 Zaostri simptome pri ljudeh z astmo, vnetjem nosne sluznice in koprivnico. Prepovedan v nekaj državah.
E181 Sredstvo za razbistritev alkohola. Pridobiva se iz hrastovih šišk in hrastovih vejic. V naravi se pojavlja v čajih.
E200 Proizvajajo ga iz jagod ali s sintezo iz ketena. Lahko draži kožo.
E201 Brez poznanih stranskih učinkov.
E202 Brez poznanih stranskih učinkov.
E203 Brez poznanih stranskih učinkov.
E210 Poznana tudi kot fenilkarboksilna kislina in karboksil benzen. Dodaja se alkoholnim pijačam, pekovskim izdelkom, sirom, začimbam, zmrženim mlečnim izdelkom, dišavam, slaščicam, osvežilnim pijačam in sladkornim nadomestilom. Uporablja se tudi v kozmetiki, kot razkužilo v veliko zdravilih proti kašlju in mazilih. Lahko povzroča astmo, še posebej pri tistih, ki so odvisni od steroidnih zdravil za astmo. Znano je tudi, da lahko povzroča nevrološke motnje in da reagira s žveplovim disulfitom. Povzroča tudi hiperaktivnost pri otrocih. Pridobivajo ga iz benzoina, rastlinske smole, ki jo izločajo nekatera drevesa v Aziji.
E211 Uporablja se kot razkužilo, kot sredstvo za konzerviranje in kot sredstvo za prikrivanje okusa v hrani slabše kakovosti. Razne pomarančne brezalkoholne pijače vsebujejo velike količine aditiva, do 25 mg v 250mL. Uporablja se tudi v mlečnih in mesnih izdelkih, začimbah in dišavah ter lizikah. Uporablja se v številih oralnih zdravilih npr. Actifed, Phenergan in Tylenol. Znano je da povzroča koprivnico (izpuščaje) in poslabšuje simptome astme.
E212 Ljudje, ki so dovzetni za alergije, kažejo alergične reakcije. Uporablja se tudi v kozmetiki, kot razkužilo v veliko zdravilih proti kašlju in mazilih. Lahko povzroča astmo, še posebej pri tistih, ki so odvisni od steroidnih zdravil za astmo. Znano je tudi, da lahko povzroča nevrološke motnje in da reagira s žveplovim disulfitom. Povzroča tudi hiperaktivnost pri otrocih. Pridobivajo ga iz benzoina, rastlinske smole, ki jo izločajo nekatera drevesa v Aziji.
E213 Ljudje, ki so dovzetni za alergije, kažejo alergične reakcije. Uporablja se tudi v kozmetiki, kot razkužilo v veliko zdravilih proti kašlju in mazilih. Lahko povzroča astmo, še posebej pri tistih, ki so odvisni od steroidnih zdravil za astmo. Znano je tudi, da lahko povzroča nevrološke motnje in da reagira s žveplovim disulfitom. Povzroča tudi hiperaktivnost pri otrocih. Pridobivajo ga iz benzoina, rastlinske smole, ki jo izločajo nekatera drevesa v Aziji.
E214 Prepovedan v nekaterih državah.
E215 Prepovedan v nekaterih državah.
E216 Povzroča alergijske reakcije.
E217 Prepovedan v nekaterih državah.
E218 Povzroča alergijske reakcije, ki v glavnem prizadenejo kožo.
E219 Prepovedan v nekaterih državah.
E220 Vse droge, ki vsebujejo žveplo, so strupene. Njihova uporaba je omejena (v ZDA je prepovedana uporaba na svežemu sadju in zelenjavi). Proizvajajo ga s zgorevanjem žvepla ali sadre. Povzroča napade astme in je težko prebavljiv za ljudi s poškodovanimi ledvicami. Uničuje tudi Vitamin B1. Najdemo ga v pivu, brezalkoholnih pijačah, suhem sadju, sokovih, krepilnih pijačah, vinu, kisu in krompirjevih produktih.
E221 Razkužilo, ki se uporablja v svežem pomarančnem soku. Njihova uporaba je omejena (v ZDA je prepovedana uporaba na svežemu sadju in zelenjavi). Proizvajajo ga s zgorevanjem žvepla ali sadre. Povzroča napade astme in je težko prebavljiv za ljudi s poškodovanimi ledvicami. Uničuje tudi Vitamin B1. Najdemo ga v pivu, brezalkoholnih pijačah, suhem sadju, sokovih, krepilnih pijačah, vinu, kisu in krompirjevih produktih.
E222 Vse droge, ki vsebujejo žveplo, so strupene. Njihova uporaba je omejena (v ZDA je prepovedana uporaba na svežemu sadju in zelenjavi). Proizvajajo ga s zgorevanjem žvepla ali sadre. Povzroča napade astme in je težko prebavljiv za ljudi s poškodovanimi ledvicami. Uničuje tudi Vitamin B1. Najdemo ga v pivu, brezalkoholnih pijačah, suhem sadju, sokovih, krepilnih pijačah, vinu, kisu in krompirjevih produktih.
E223 Vse droge, ki vsebujejo žveplo, so strupene. Njihova uporaba je omejena (v ZDA je prepovedana uporaba na svežemu sadju in zelenjavi). Proizvajajo ga s zgorevanjem žvepla ali sadre. Povzroča napade astme in je težko prebavljiv za ljudi s poškodovanimi ledvicami. Uničuje tudi Vitamin B1. Najdemo ga v pivu, brezalkoholnih pijačah, suhem sadju, sokovih, krepilnih pijačah, vinu, kisu in krompirjevih produktih.
E224 Vse droge, ki vsebujejo žveplo, so strupene. Njihova uporaba je omejena (v ZDA je prepovedana uporaba na svežemu sadju in zelenjavi). Proizvajajo ga s zgorevanjem žvepla ali sadre. Povzroča napade astme in je težko prebavljiv za ljudi s poškodovanimi ledvicami. Uničuje tudi Vitamin B1. Najdemo ga v pivu, brezalkoholnih pijačah, suhem sadju, sokovih, krepilnih pijačah, vinu, kisu in krompirjevih produktih.
E225 Vse droge, ki vsebujejo žveplo, so strupene. Njihova uporaba je omejena (v ZDA je prepovedana uporaba na svežemu sadju in zelenjavi). Proizvajajo ga s zgorevanjem žvepla ali sadre. Povzroča napade astme in je težko prebavljiv za ljudi s poškodovanimi ledvicami. Uničuje tudi Vitamin B1. Najdemo ga v pivu, brezalkoholnih pijačah, suhem sadju, sokovih, krepilnih pijačah, vinu, kisu in krompirjevih produktih.
E226 Prepovedan v nekaterih državah.
E227 Prepovedan v nekaterih državah.
E228 Vse droge, ki vsebujejo žveplo, so strupene. Njihova uporaba je omejena (v ZDA je prepovedana uporaba na svežemu sadju in zelenjavi). Proizvajajo ga s zgorevanjem žvepla ali sadre. Povzroča napade astme in je težko prebavljiv za ljudi s poškodovanimi ledvicami. Uničuje tudi Vitamin B1. Najdemo ga v pivu, brezalkoholnih pijačah, suhem sadju, sokovih, krepilnih pijačah, vinu, kisu in krompirjevih produktih.
E230 Lahko se ga uporablja za poljedelske namene. Tipični produkti so recimo limone. Prepovedan v nekaterih državah.
E231 Lahko se ga uporablja za poljedelske namene. Uporablja se recimo pri hruškah, korenčku, breskvah, slivah, suhih slivah, sladkem krompirju, limonah, ananasu, paradižniku, češnjah in nektarinah. Prepovedan v nekaterih državah.
E232 Lahko se ga uporablja za poljedelske namene. Uporablja se recimo pri hruškah, korenčku, breskvah, slivah, suhih slivah, sladkem krompirju, limonah, ananasu, paradižniku, češnjah in nektarinah. Prepovedan v nekaterih državah.
E233 Lahko se ga uporablja za poljedelske namene. Uporablja se pri limonah, jabolkah, hruškah, krompirju, bananah, gobah, mesu in mleku. Prepovedan v nekaterih državah.
E234 Antibiotik, ki ga proizvajajo bakterije. Najdemo ga v pivu, paradižnikovi mezgi in sirovih produktih.
E235 Zaviralec plesni, ki ga proizvajajo iz bakterij. Včasih se ga uporablja tudi v medicini. Povzroča lahko slabost v želodcu, bruhanje, anoreksijo, diarejo in srbenje kože. Dodaja se mesu in siru.
E236 Prepovedan v nekaterih državah.
E237 Prepovedan v nekaterih državah.
E238 Prepovedan v nekaterih državah.
E239 Prepovedan v nekaterih državah.
E249 Uporablja se za večje obstojnosti barve. Nitriti lahko vplivajo na sposobnost prenašanja kisika po telesu, kar povzroči zasoplost, vrtoglavost, omotico in glavobole. Je potencialno kancerogen. Prepovedan je v hrani za dojenčke in otroke.
E250 Lahko povzroči hiperaktivnost in druge stranske učinke. Je potencialno rakotvoren. V mnogih državah je njegova uporaba omejena. S kemikalijami v želodcu lahko tvori nitrozamin. HACSG priporoča, da se ga izogibate.
E251 Uporablja se tudi v proizvodnji dušikove kisline, kot gnojilo in v fermentiranih mesnih produktih. V mnogih državah je njegova uporaba omejena. S kemikalijami v želodcu lahko tvori nitrozamin. HACSG priporoča, da se ga izogibate.
E252 Lahko se ga proizvaja iz ostankov živali ali iz rastlinskih ostankov. Uporablja se v smodniku, eksplozivih, gnojilih ter za konzerviranje mesa. Lahko povzroča hiperaktivnost in druge stranske učinke. Potencialno je kancerogen. Uporaba je omejena v mnogih državah.
E260 Glavni sestavni del kisa. Sintetično ga producirajo iz lesnih vlaken. Uporablja se pri vlaganju kumaric, indijskega močno začinjenega vloženega sadja in omakah.
E261 Ljudje s okvaro ledvic, se naj bi aditiva izogibali. Tipična uporaba je v omakah in za vlaganje kumaric.
E262 Regulator (urejevalec) kislosti. Brez znanih stranskih učinkov.
E263 Regulator (urejevalec) kislosti. Stranski produkt proizvodnje lesnega alkohola. Uporablja se za proizvodnjo ocetne kisline (kisa).
E264 Lahko povzroča slabost in bruhanje.
E270 Regulator kislosti. Proizvaja se pri segrevanju in fermentaciji ogljikovih hidratov v sirotki, krompirju ali melasi. Dojenčki ga le stežka prebavijo. Uporablja se v slaščicah, nadevih, brezalkoholnih pijačah, včasih tudi pivu in pri slaščičarstvu.
E280 Vsi propionati naj bi povzročali migreno in glavobole. V naravi jih najdemo v fermentirani hrani, človeškem potu in v prebavnem traktu prežvekovalcev. Komercialno se lahko pridobiva iz etilena in ogljikovega oksida, propionaldehida, zemeljskega plina ali fermentiranega lesnega stržena. Nastaja tudi ko bakterije razgrajajo vlakna. Pogosto se uporablja v kruhu in izdelkih iz moke.
E281 Povezujejo ga z migrenami. Uporablja se v izdelkih iz moke.
E282 Povezujejo ga z migrenami. Uporablja se v izdelkih iz moke.
E283 Povezujejo ga z migrenami. Uporablja se v izdelkih iz moke.
E290 Hladilno sredstvo. Lahko poveča vpliv alkohola. Uporablja se v brezalkoholnih pijačah (gazirane pijače), vinu in v slaščičarstvu.
E296 Pridobivajo jo iz sadja ali sintetično. Dojenčki in majhni otroci se naj bi je izogibali.
E297 Pridobiva se iz rastlin rodu Fumaria esp. F.officianalis ali pa nastaja pri fermentaciji glukoze z gobami. Uporablja se lahko za okus, kisanje, kot antioksidant ali kot sredstvo za vzhajanje. Uporablja se tudi v mešanicah za torte in brezalkoholnih pijačah.
E300 Vitamin C. Sintetično se lahko pridobiva iz glukoze, v naravi ga najdemo v sadju in zelenjavi. Dodajajo ga številnim produktom, recimo mesu, kosmičem za zajtrk, zmrženim ribam in vinu.
E301 Natrijeva sol vitamina C.
E302 Kalcijeva sol vitamina C. Lahko pospeši tvorbo kalcijevih oksalatnih kamnov.
E303 Kalijeva sol vitamina C.
E304 Estri askorbinske kisline s tolščnimi kislinami. Enaka funkcija kot E300.
E306 Vitamin E. Najdemo ga v številnih rastlinskih oljih, vključno s sojo, pšeničnimi in riževimi poganjki, bombaževih semenih in koruzi. Deluje kot antioksidant napram tolščnim kislinam in tkivni maščobi ter preprečuje oksidacijo vitamina A. Uporablja se v margarini in solatnih nadevih.
E307 Vitamin E. Najdemo ga v številnih rastlinskih oljih, vključno s sojo, pšeničnimi in riževimi poganjki, bombaževih semenih in koruzi. Deluje kot antioksidant napram tolščnim kislinam in tkivni maščobi ter preprečuje oksidacijo vitamina A. Uporablja se v margarini in solatnih nadevih.
E308 Vitamin E. Najdemo ga v številnih rastlinskih oljih, vključno s sojo, pšeničnimi in riževimi poganjki, bombaževih semenih in koruzi. Deluje kot antioksidant napram tolščnim kislinam in tkivni maščobi ter preprečuje oksidacijo vitamina A. Uporablja se v margarini in solatnih nadevih.
E309 Vitamin E. Najdemo ga v številnih rastlinskih oljih, vključno s sojo, pšeničnimi in riževimi poganjki, bombaževih semenih in koruzi. Deluje kot antioksidant napram tolščnim kislinam in tkivni maščobi ter preprečuje oksidacijo vitamina A. Uporablja se v margarini in solatnih nadevih.
E310 Uporablja se za preprečevanje žarkosti olja. Pridobiva se iz hrastovih šišk. Lahko povzroča vzdraženje kože in želodca. Galati so prepovedani v hrani za dojenčke in majhne otroke, ker povzročajo motnje v krvi - metemoglobinemijo. Uporablja se v oljih, margarini, svinjski masti in solatnih prelivih.
E311 Uporablja se za preprečevanje žarkosti olja. Pridobiva se iz hrastovih šišk. Lahko povzroča vzdraženje kože in želodca. Galati so prepovedani v hrani za dojenčke in majhne otroke, ker povzročajo motnje v krvi - metemoglobinemijo. Uporablja se v oljih, margarini, svinjski masti in solatnih prelivih.
E312 Uporablja se za preprečevanje žarkosti olja. Pridobiva se iz hrastovih šišk. Lahko povzroča vzdraženje kože in želodca. Galati so prepovedani v hrani za dojenčke in majhne otroke, ker povzročajo motnje v krvi - metemoglobinemijo. Uporablja se v oljih, margarini, svinjski masti in solatnih prelivih.
E317 Proizvaja se iz sukroze.
E318 Proizvaja se iz E317.
E319 Derivat nafte. Povzroča slabost, bruhanje in blodnje. Smrtna doza je 5g aditiva. Tipična uporaba je v masteh, oljih in margarini. HACSG priporoča, da se aditivu izogibate.
E320 Derivat nafte. Preprečuje kvarjenje zaradi oksidacije. Uporablja se v jedilnih oljih, žvečilnih gumijih, masteh, margarini, krompirjevih produktih in polietilenskih vrečkah za hrano. Prepovedan je v hrani za dojenčke. Pri nekaterih ljudeh lahko povzroči alergijske reakcije, hiperaktivnost in druge preobčutljivosti. Je rakotvoren, v velikih količinah povzroča tumorje pri laboratorijskih živalih. Na Japonskem so ga prepovedali že leta 1958. Pri McDonaldu so BHT odstranili iz svojih produktov leta 1986 (v ZDA).
E321 Derivat nafte. Preprečuje kvarjenje zaradi oksidacije. Uporablja se v jedilnih oljih, žvečilnih gumijih, masteh, margarini, krompirjevih produktih in polietilenskih vrečkah za hrano. Prepovedan je v hrani za dojenčke. Pri nekaterih ljudeh lahko povzroči alergijske reakcije, hiperaktivnost in druge preobčutljivosti. Je rakotvoren, v velikih količinah povzroča tumorje pri laboratorijskih živalih. Na Japonskem so ga prepovedali že leta 1958. Pri McDonaldu so BHT odstranili iz svojih produktov leta 1986 (v ZDA).
E322 Emulgator, ki ga pridobivajo iz sojinih zrn, jajčnih rumenjakov, arašidov, koruze ali iz živalskih virov. Ni strupen, vendar lahko prekodoziranje povzroči želodčne težave, pokvari tek in povzroči obilno potenje. Uporablja se da omogoča kombinacijo olj v margarini, čokoladi, majonezi, mleku v prahu. Uporabljati se mora rastlinska vrsta.
E325 Proizvaja se iz mlečne kisline. Pri mlajši otrocih s preobčutljivostjo na laktozo, lahko pride do stranskih učinkov.
E326 Proizvaja se iz mlečne kisline. Pri mlajši otrocih s preobčutljivostjo na laktozo, lahko pride do stranskih učinkov.
E327 Proizvaja se iz mlečne kisline. Pri mlajši otrocih s preobčutljivostjo na laktozo, lahko pride do stranskih učinkov.
E328 Proizvaja se iz mlečne kisline. Pri mlajši otrocih s preobčutljivostjo na laktozo, lahko pride do stranskih učinkov.
E329 Proizvaja se iz mlečne kisline. Pri mlajši otrocih s preobčutljivostjo na laktozo, lahko pride do stranskih učinkov.
E330 Pridobiva se iz limon. Uporablja se v keksih, konzerviranih ribah, siru in topljenemu siru, hrani za dojenčke, tortah in juhah, rženem kruhu, brezalkoholnih pijačah in fermentiranih mesnih produktih.
E331 Brez poznanih stranskih učinkov.
E332 Brez poznanih stranskih učinkov.
E332 Brez poznanih stranskih učinkov.
E333 V majhnih količinah brez poznanih stranskih učinkov.
E334 Pridobivajo ga iz še zelenega sadja in grozdnega soka. V majhnih količinah brez poznanih stranskih učinkov.
E335 Brez poznanih stranskih učinkov.
E336 Brez poznanih stranskih učinkov.
E337 Brez poznanih stranskih učinkov.
E338 Pridobiva se ga iz fosfatov. Uporablja se v sirih. Brez poznanih stranskih učinkov.
E339 Mineralna sol. Uporablja se kot odvajalo in kot fiksir pri barvanju tkanin. Predoziranje lahko povzroči porušeno ravnotežje med kalcijem in fosforjem. Prodobivajo ga tudi iz ščitastih uši ali jagnječjih črev.
E340 Mineralna sol. Uporablja se kot odvajalo in kot fiksir pri barvanju tkanin. Predoziranje lahko povzroči porušeno ravnotežje med kalcijem in fosforjem.
E341 Mineralna sol, ki jo najdemo v kamnih in kosteh. V medicini se uporablja kot nevtralizator in kot polirno sredstvo za steklovino in emajl.
E343 Bistven mineral. Sredstvo proti strjevanju, ki ga najdemo v solnih nadomestkih.
E350 Brez poznanih stranskih učinkov.
E351 Brez poznanih stranskih učinkov.
E352 Brez poznanih stranskih učinkov.
E353 Brez poznanih stranskih učinkov.
E354 Brez poznanih stranskih učinkov.
E357 Brez poznanih stranskih učinkov.
E363 Izogibajte se aditivu, prepovedan v nekaterih državah.
E365 Sol fumarinske kislin (pridobiva se iz rastlin rodu Fumaria esp. F.officianalis).
E366 Brez poznanih stranskih učinkov.
E367 Brez poznanih stranskih učinkov.
E370 Izogibajte se aditivu, prepovedan v nekaterih državah.
E375 Vitamin B3. V naravi se pojavlja v grahu, fižolu in drugih stročnicah, mleku, jajcih, mesu in ribah. Če količina zaužitega aditiva preseže 1,000 mg na dan, lahko povzroča poškodbe jeter, sladkorno bolezen, želodčni katar (gastritis), poškodbe na očeh in povečane količine sečne kisline v krvi, kar lahko povzroči protin. Pri količinah od 50-100 mh na da lahko povzroča nenevarno ampak boleče splakovanje, glavobole in zvijanje v želodcu, še posebej če ga konzumirate na prazen želodec.
E380 Lahko povzroča težave s trebušno slinavko in jetri.
E381 Bistven mineral. Pridobivajo ga iz citronske kisline. Služi kot dietetično dopolnilo za železo v kosmičih za zajtrk in dietetičnih produktih.
E385 Izogibajte se aditivu, prepovedan v nekaterih državah.
E400 Zgoščevalec in rastlinska smola. Pridobivajo ga iz morske trave. Uporablja se v jajčnih kremah, krepilnih pijačah, mleku, ledenih kockah, zgoščenih kremah in jogurtu. V majhnih količinah brez znanih stranskih učinkov, velike količine lahko zmanjšajo vnos nekaterih hranil.
E401 Zgoščevalec in rastlinska smola. Pridobivajo ga iz morske trave. Uporablja se v jajčnih kremah, krepilnih pijačah, mleku, ledenih kockah, zgoščenih kremah in jogurtu. V majhnih količinah brez znanih stranskih učinkov, velike količine lahko zmanjšajo vnos nekaterih hranil.
E402 Zgoščevalec in rastlinska smola. Pridobivajo ga iz morske trave. Uporablja se v jajčnih kremah, krepilnih pijačah, mleku, ledenih kockah, zgoščenih kremah in jogurtu. V majhnih količinah brez znanih stranskih učinkov, velike količine lahko zmanjšajo vnos nekaterih hranil.
E403 Zgoščevalec in rastlinska smola. Pridobivajo ga iz morske trave. Uporablja se v jajčnih kremah, krepilnih pijačah, mleku, ledenih kockah, zgoščenih kremah in jogurtu. V majhnih količinah brez znanih stranskih učinkov, velike količine lahko zmanjšajo vnos nekaterih hranil.
E404 Zgoščevalec in rastlinska smola. Pridobivajo ga iz morske trave. Uporablja se v jajčnih kremah, krepilnih pijačah, mleku, ledenih kockah, zgoščenih kremah in jogurtu. V majhnih količinah brez znanih stranskih učinkov, velike količine lahko zmanjšajo vnos nekaterih hranil.
E405 Zgoščevalec in rastlinska smola, ki ga pridobivajo iz nafte.
E406 Zgoščevalec in rastlinska smola, ki ga pridobivajo iz rdečih morskih alg. Včasih se uporablja tudi kot odvajalo. Dodajajo ga mesu in sladoledu.
E407 Vlakna, ki jih pridobivajo iz morskih alg. Če mu dodamo etilen oksid, lahko nastane etilen klorohidrin, ki je izredno rakotvoren. Povzroča raka in čire na želodcih. Posebej nevaren je degradiran karegenan, ki ni dovoljen aditiv. Dovoljen je naravna karagenan, ki pa se lahko v črevesu degradira.
E410 Pridobivajo ga iz rožičevega drevesa (Ceratonia siliqua). Uporablja se v lizikah, krepilnih pijačah, nekaterih močnatih izdelkih, omakah in sadnih pijačah. Pogosto se uporablja kot nadomestilo za čokolado, ker je brez kofeina. Lahko zmanjša nivo holesterola.
E412 Pridobivajo ga iz semen Cyamoposis tetragonolobus indijanskega izvora. V ZDA so ga dodajali k hrani za živino. Lahko povzroča slabost, vetrove in krče. Lahko zmanjša nivo holesterola.
E413 Rastlinska smola drevesa Astralagus gummifer. Uporablja se v živilih, zdravilih (tudi v kapljicah za nos), tabletah in krepilnih pijačah. Uporablja se tudi kot vezalno sredstvo v kozmetiki. Lahko povzroči alergijo ob stiku.
E414 Pridobiva se iz drevesnega soka Acacie Sengal, lahko pa tudi iz lupin ali hrustanca rakov, rib ali morskih sadežev. Velja kot lahko prebavljiv dodatek, vendar ahko povzroča alergije. Blaži razdraženost sluznice.
E415 Pridobivajo ga z bakterijsko fermentacijo koruznega sladkorja.
E416 Pridobivajo ga iz drevesa Sterculia urens. Pogosto se uporablja v povezavi s E410 v sladoledu, jajčnih kremah in slaščicah, kot polnilo zaradi njegovih sposobnosti, da poveča volumen za 100krat, ko dodamo vodo. Povzroča alergije.
E417 Pridobiva se iz grma imenovanega Tara, Caesalpinia Spinosa, ki izvira iz Ekvadorja in Peruja. Goji se v Keniji.
E420 Umetno sladilo. Pridobiva se iz glukoze iz jagod ali sintetično. Uporablja se v lizikah, suhem sadju, pecivu, slaščičarstvu, nizkokaloričnih jedeh, lekarniških sirupih in zdravilih za oči. Je sedmo najbolj uporabljano prezervativno sredstvo v kozmetiki. Prepovedan je v hrani za dojenčke in mlajše otroke. Lahko povzroča želodčne motnje.
E421 Umetno sladilo. Pridobiva se iz morskih alg. Lahko povzroča alergije. Prepovedan je v hrani za dojenčke, ker lahko povzroča diarejo in povzroča slabo delovanje ledvic. Lahko tudi povzroča slabost in bruhanje. Najpogosteje ga najdemo v hrani z manj kalorijami.
E422 Sladilo. Oljast brezbarven alkohol. Pridobivajo ga z razkrojem naravnih masti s bazami. Pogosto je stranski produkt pridobivanja mila iz živalskih masti ali rastlinskih olj. Dobimo ga lahko tudi iz naftnih izdelkov. Včasih ga sintetizirajo iz propilena ali pa pridobijo s fermentacijo sladkorja. Uporablja se pri premazih klobas in sirov. Najdemo ga tudi v kristaliziranem in posušenem sadju, likerjih in vodki. Velike količina lahko povzročajo glavobole, žejo, slabost in visoke količine sladkorja v krvi.
E432 Prepovedan v nekaterih državah.
E433 Emulgator, ki ga pridobivajo iz živalskih maščobnih kislin. Uporablja se za umetne arome. Lahko poveča absorbcijo snovi topnih v oljih.
E434 Prepovedan v nekaterih državah.
E435 Emulgator, ki ga pridobivajo iz živalskih maščobnih kislin. Uporablja se za umetne arome. Lahko poveča absorbcijo snovi topnih v oljih.
E436 Emulgator, ki ga pridobivajo iz živalskih maščobnih kislin. Uporablja se za umetne arome. Lahko poveča absorbcijo snovi topnih v oljih.
E440(a) V naravi se nahaja v olupih jabolk. Uporablja se za zgoščevanje marmelad, želatine in omak. Velike količine lahko povzročajo napenjanje in črevesne motnje.
E440(b) Brez poznanih stranskih učinkov.
E441 Lahko povzroča alergične reakcije, pridobljen pa je iz kosti, kože in tetiv živali. Vsebuje lahko E220. Astmatiki in ljudje, ki so alergični na sulfite se naj aditivu izognejo.
E442 Brez poznanih stranskih učinkov.
E450 V visokih količinah lahko poruši ravnotežje med kalcijem in fosfati.
E460 Sredstvo proti strjevanju. Brez poznanih stranskih učinkov.
E461 Pridobljen je iz lupin ali hrustanca rakov, rib ali morskih sade༌ev. Povzroča lahko vetrove, napenjanje in zaprtje.
E463 Prepovedan v nekaterih državah.
E464 Brez poznanih stranskih učinkov.
E465 Brez poznanih stranskih učinkov.
E466 Brez poznanih stranskih učinkov.
E469 Brez poznanih stranskih učinkov.
E470 Prepovedani v nekaterih državah.
E471 Brez poznanih stranskih učinkov.
E472 Pridobljen iz odpadnih živalskih maščob
E473 Brez poznanih stranskih učinkov.
E474 Prepovedani v nekaterih državah.
E475 Brez poznanih stranskih učinkov.
E476 Brez poznanih stranskih učinkov.
E477 Pridobivajo ga iz nafte. Brez poznanih stranskih učinkov.
E481 Brez poznanih stranskih učinkov.
E482 Brez poznanih stranskih učinkov.
E483 Prepovedan v nekaterih državah.
E491 Brez poznanih stranskih učinkov.
E492 Lahko poveča absorbcijo snovi, ki so topne v oljih.
E493 Prepovedan v nekaterih državah.
E494 Prepovedan v nekaterih državah.
E495 Prepovedan v nekaterih državah.
E500 V majhnih količinah brez poznanih stranskih učinkov.
E501 Brez poznanih stranskih učinkov.
E503 Draži sluznico.
E504 V medicini se uporablja kot nevtralizator in odvajalo.
E507 Brez stranskih učinkov v majhnih količinah.
E508 Velike količine lahko povzročijo čir na želodcu.
E509 Pridobivajo ga iz slane vode.
E510 Ljudje, ki imajo okvare ledvic ali jeter, se naj aditivu izognejo. Najpogosteje ga najdemo v izdelkih iz moke.
E511 Magnezij je bistven mineral.
E513 Prepovedan v nekaterih državah.
E514 Lahko poruši ravnotežje vode v telesu.
E515 Brez poznanih stranskih učinkov.
E516 Pridobivajo ga iz apnenca.
E518 Odvajalo.
E519 Pomemben mineral.
E524 Prepovedan v nekaterih državah.
E525 Prepovedan v nekaterih državah.
E526 Brez stranskih učinkov v majhnih količinah.
E527 Prepovedan v nekaterih državah.
E528 Prepovedan v nekaterih državah.
E529 Varen v majhnih količinah.
E530 Prepovedan v nekaterih državah.
E535 Brez znanih stranskih učinkov.
E536 Stranski produkt pridobivanja premogovnega plina. Le malo toksičen.
E540 Prepovedan v nekaterih državah.
E541 Prepovedan v nekaterih državah.
E542 Pridobivajo ga iz kosti goveda in prašičev. Uporablja se v suhem mleku za kavne avtomate.
E544 Prepovedani v nekaterih državah.
E545 Prepovedani v nekaterih državah.
E551 Brez znanih stranskih učinkov.
E552 Pridobivajo ga iz apnenca in zemlje v kateri je obilo diatomej (enoceličnega planktona). Je nevtralizator. Brez poznanih stranskih učinkov.
E553(a) Prepovedani v nekaterih državah.
E553(b) Povezujejo ga z rakom na želodcu. Uporabljajo ga v pološčenem rižu, čokoladi in v slaščičarstvu.
E554 Uporablja se v soli, nadomestki mleka in moki. Aluminij lahko v nosečnosti povzroči težave na zarodku in ga povezujejo tudi z Alzheimerjevo boleznijo.
E556 Pridobivajo ga iz mineralov. Uporablja se v mleku v prahu. Aluminij lahko v nosečnosti povzroči težave na zarodku in ga povezujejo tudi z Alzheimerjevo boleznijo.
E558 Brez poznanih stranskih učinkov.
E559 Brez poznanih stranskih učinkov.
E570 Živalskega izvora. Oglejte si stearate.
E572 Brez poznanih stranskih učinkov.
E575 Brez poznanih stranskih učinkov.
E576 Prepovedan v nekaterih državah.
E577 Brez poznanih stranskih učinkov.
E578 Brez poznanih stranskih učinkov.
E579 Sredstvo za obstojnejše barve. Pridobivajo ga iz železa in glukoze. Uporablja se v olivah in dopolnilih za železo. Varen v majhnih količinah.
E620 Ojačevalec arome. Nadomestilo za sol. Aminokislina prisotna v številnih živalskih in rastlinskih beljakovinah. Industrijsko ga pridobivajo iz bakterij. Lahko povzroča težave podobne E621. Mlajši otroci se naj aditivu izognejo.
E621 Ojačevalec arome, ki ga pridobivajoj s fermentacijo melase. Nadomestilo za sol. Stranski učinki se pojavljajo pri ljudeh z astmo. Ni dovoljen v hrani za dojenčke in mlajše otroke. Tipični izdelki, ki ga vsebujejo, so vložena zelenjava, vložena tuna, omake in številne zamržene jedi.
E622 Lahko povzroča slabost, bruhanje, diarejo in trebušna krče. Uporabljajo ga v nadomestilih za sol s malo natrija.
E623 Nadomestilo za sol. Brez poznanih stranskih učinkov.
E624 Nadomestilo za sol. Brez poznanih stranskih učinkov.
E626 Lahko povzroči protin.
E627 Izolirajo ga iz sardin ali kvasa. Lahko povzroča protin. Ni dovoljen v hrani za dojenčke in majhne otroke.
E629 Lahko povzroči protin.
E631 Izolirajo ga iz sardin ali mesa. Lahko povzroča protin. Ni dovoljen v hrani za dojenčke in majhne otroke.
E633 Lahko povzroči protin.
E635 Povežemo ga lahko s srbečimi kožnimi izpuščaji, ki lahko nastanejo tudi do 30 ur po zaužitju. Izpuščaji so lahko blagi ali hujše oblike. Reakcija je odvisna od zaužite količine, ki se s vsakim zaužitjem kopiči. Nekateri posamezniki so občutljivejši od drugih. Uporablja se v aromatiziranih ocvrtih krompirjevih rezinah (čipsu), instantnih rezancih in raznih kolačih. Prepovedan v nekaterih državah.
E636 Pridobivajo ga iz skorje macesna, borovih iglic, cikorijinega lesa, olja in pečenega sladu. Lahko ga proizvajajo tudi sintetično.
E637 Pridobivajo ga iz maltola.
E900 Temelji na siliciju.
E901 Loščilno sredstvo. Uporablja se za voskanje sadja. Včasih povzroči alergične reakcije.
E903 Pridobivajo ga iz Južnoameriške palme. Uporablja se v kozmetiki in črnilih, ter za voskanje sadja. Včasih povzroči alergične reakcije.
E904 Pridobivajo ga iz insektov. Včasih povzroča razdraženost kože.
E905 Lahko zmanjša absorbcijo olj in vitaminov topnih v oljih. Rahlo odvajalo. Možno je, da povzroča črevesnega raka. Uporablja se v slaščicah, kvasu, vitaminskih tabletah, suhem sadju, v slaščičarstvu in kolagenu.
E907 Prepovedan v nekaterih državah.
E913 Pridobivajo ga iz ovčje volne in se pojavlja v obliki voska.
E920 Sredstvo za obdelovanje moke, ki ga pridobivajo iz živalskih dlak in kokošjih peres. Pojavlja se tudi pod imenom L-cistein.
E921 Sredstvo za obdelovanje moke, ki ga pridobivajo iz živalskih dlak in kokošjih peres.
E924 Velike količine lahko povzročajo slabost, bruhanje, diarejo in bolečine. Najdemo ga v izdelkih iz moke.
E925 Uničuje hranila in je rakotvoren. Ponekod ga dodajajo vodi, ker uničuje mikroorganizme, da je varnejša za pitje. Uporablja se v izdelkih iz moke.
E926 Uničuje hranila in je rakotvoren. Ponekod ga dodajajo vodi, ker uničuje mikroorganizme, da je varnejša za pitje. Uporablja se v izdelkih iz moke.
E927 Prepovedan v nekaterih državah.
E928 Dovoljen za beljenje karotenidov v rafinirani moki. Astmatiki in ljudje z alergijami, se naj bi dodatka izogibali.
E931 Uporablja se za zmrževanje in vakumsko pakiranje. Zdi se varen.
E932 V majhnih količinah nenevaren.
E951 Umetno sladilo z ogromno stranskimi učinki. Povzroča: glavobol (tudi zelo močan) in migrena, slabost, vrtoglavica, nespečnost, izguba kontrole nad udi, zamegljen vid, slepota, izguba spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje, hiperaktivnost, črevesne in želodčne motnje, epileptični napadi, kožne poškodbe, izpuščaji, napadi tesnobe, bolečine v mišicah in sklepih, neobčutljivost, spremembe razpoloženja, utrujenost, menstrualni krči (tudi izven cikla), izguba sluha ali zvonjenje v ušesih, izguba ali sprememba okusa, simptomi podobni tistim pri srčnem napadu, astma, stiskanje v prsih. Kronične posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske težave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, možganske poškodbe (tumorji), neuro-endokrine okvare.
E952 Kalcijev in natrijev ciklamat. Umetno sladilo. Povzroča migreno in druge stranske učinke. Lahko je tudi rakotvoren. Pri testih je povzročal poškodbe na mišjih embrijih in podganjih modih. Prepovedan v ZDA in Veliki Britaniji zaradi rakotvornosti.
E954 Kalcijev in natrijev saharin. Umetno sladilo, ki ga pridobivajo iz toulena (znane rakotvorne substance). V ZDA je bil prepovedan leta 1977 in kasneje obnovljen, saj so produkte, ki ga vsebujejo opremili s napisi, da lahko povzroča raka pri laboratorijskih živalih.
E957 Umetno sladilo. Protein, ki ga pridobivajo iz tropske rastline Thaumococcus danielli. Uporablja se za sladkanje vin, kruha in sadja.
E965 Škrob razkrojen z prebavnimi encimi. Uporablja se v slaščičarstvu, suhem sadju, nizkokaloričnih jedeh. Je odvajalo v visokih koncentracijah.
E967 Najdemo ga v malinah, slivah, solati in endiviji. Industrijsko ga pridobivajo iz lesnega stržena. Povzroča ledvične kamne in diarejo pri poizkusnih podganah. 1983 so pri JEFCA označili teste kot neveljavne v primeri s ljudmi. Uporablja se v nizkokalorični hrani, slaščicah, ki vsebujejo modificirane ogljikove hidrate, sladoledu in marmeladah.
E999 Sredstvo za penjenje in emulgator. Pridobiva se iz čilskega drvesa Quillaia Saponaria. Uporablja se v pivu in sodavici. Pospešuje zdravljenje in čisti mastno kožo.
E1100 Pridobiva se iz plesni ali prašičje trebušne slinavke.
E1200 Varen v majhnih količinah.
E1201 Sredstvo za razprševanje, prevleka tablet. Uporablja se v umetnih sladilih.
E1202 Uporablja se za razbistrevanje vin, barvo in kot koloidni stabilizator.
E1400 Brez poznanih stranskih učinkov.
E1450 Brez poznanih stranskih učinkov.
E1505 V telesu se pretvori v alkohol.
E1510 Alkohol.
E1517 Topilo, ki ga pridobivajo iz glicerola. Uporablja se za premaze svežega sadja v ZDA.
E1518 Topilo, ki ga pridobivajo iz glicerola. Uporablja se za premaze svežega sadja v ZDA.
E1520 Sredstvo za vlaženje in razprševanje, ki temelji na nafti. Ima okus po glicerinu, zato ga dodajajo številnim zdravilom za otroke. Uporablja se v številnih kremah in mazilih, kozmetiki, produktih za lase in deodorantih. Če ga vnesemo v telo neposredno v žilo povzroča usodne srčne napade. Povzroča tudi depresijo centralnega živčnega sistema in vnetje kože.Avtor: Andrej Mernik
andrej.mernik.eu/kemija/dodatki_k_prehrani

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani