Bučno olje je kulinarična posebnost Slovenije, še posebej Štajerske, Prekmurja in dela Avstrije. Vsebuje veliko trigliceridov in fitosterolov, pa tudi beljakovin, mineralov, nenasičenih maščobnih kislin ter vitamine A, E, C in K. Najboljše je sveže olje, ki vsebuje kar 60 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin.
Seznam zdravstvenih koristi bučnega olja je obsežen. Uravnava probleme s povečano prostato. Regulira holesterol. Pomaga pri kardiovaskularnih obolenj. Regulira prebavo. Pospešuje delovanje želodca. Izboljšuje imunski sistem. Izboljšuje vid. Pozitivno vpliva na razpoloženje. Pospešuje regeneracijo kože. Preprečuje odpadanje las ...
Kako jesti bučno olje kot zdravilo
Bučno olje v solati, ali juhi je sicer okusno, zdravilnih učinkov pa nima. Namesto tega zjutraj in zvečer pojejte 2 žlici bučnega olja.
Za konec pa še nasvet: z bučnim oljem lahko prelijete sladoled ali sadno kupo. Najboljše pa je, ko kruh namakate v bučno olje ...