Problem pri picah ni v nadevu, čeprav bi tudi o tem lahko kaj napisali, pač pa v testu, zlasti v moki. Ko se testo prepoji s pregretimi maščobami (še posebej, če niso kakovostne), postane težko prebavljivo in celo rakotvorno. Zato vam nič ne pomaga še tako zdrav nadev. Da bi pico res naredili zdravo, morate spremeniti testo (nekaj namigov najdete v prispevku Je res nemogoče narediti zdravo pico, recept za pico brez glutena, torej brez moke, pa najdete v prispevku Pica brez glutena).
Testo pa lahko naredite tudi drugače - moko zamenjajte z bučkami. Potrebujete 2 jajca, 3 bučke srednje velikosti, skodelica naribanega sira (lahko je tudi parmezan). Bučke naribajte, dodajte jajce in sir in iz tega oblikujte podlago za pico. Dajte jo za 8 minut v pečico, ki ste o ogreli na 300 stopinj Celzija in šele nato dodajte nadev. Tako boste dobili zelo hrustljavo testo, pica pa bo okusnejša.