Ali ste vedeli, da na težave s prebavo v 60 % vpliva hrana, ostalih 40 % pa predstavljajo stres in drugi psihični dejavniki? Zato je zelo pomembno, da jemo umirjeni, da si vzamemo čas zase, da jemo počasi in ne mečemo hrane vase in, seveda, da jemo izbrano hrano, ki ustreza našemu telesu. Predstavljamo vam 10 živil, ki pomirjajo in urejajo prebavo, zato bi jih večkrat morali imeti na jedilniku. Še posebej ob večerjah ... Pri tem je še pomembno dodati, da vse stvari niso za vsakogar. Nekaterim pašejo samo nekatere jedi, zato prisluhnite telesu in najdite svojo pomirjujočo jed. Namreč, kadar se pri hrani pregrešimo, je dobro vedeti s čim to napako popravimo.
1. Banane
Banane so iz nutricističnega vidika eno najboljših živil na planetu. Pomirjajo žolč, zaradi veliko vlaknin in kalija ustvarjajo v želodcu zaščitno sluznico, uravnavajo prebavo, njihova edina slabost pa je, da so zelo kalorične. priporočljivo je pojesti eno banano na dan, če je le mogoče, naj bo to zvečer, namesto večerje, vsaj eno uro pred spanjem.
2. Mlečni izdelki
Ključna stvar pri mleku so paličaste bakterije imenovane laktobacili, ki so sestavni del črevesne flore. Veliko težav z želodcem in v črevesju nastane prav zaradi njihovega pomanjkanja, kar lahko povzroči okužbe sečil in razna vnetja. poleg tega fermentirani mlečni izdelki vsebujejo prebavljive aminokisline, ki telesu zagotavljajo potrebno količino beljakovin s katerimi zdravimo razjede na želodcu in črevesju. Je pa res, da je veliko ljudi občutljivih na laktozo v mleku.
3. Med
med je pravi balzam za zdravljenje celotnega organizma in prebavnega sistema. je odlično zdravilo proti gastritisu in čiru na želodcu. če jeste med vsaj 2 uri po in 2 uri pred obrokom, lahko že žlička medu za polovico zmanjša izločanje želodčnega soka, kar je še posebej pomembno za ljudi z viškom želodčne kisline. če pa žličko medu pojeste tik pred obrokom, pa bo med spodbudil delovanje želodca in celotne prebave.
4. Ovsena kaša
Ovsena kaša je zelo pomembno prehransko živilo, ker ima ogromno vlaknin. Zelo učinkovito pomirja težave v želodcu, blaži bolečine, preprečuje gastritis in ulkus, najpomembnejša stvar pa je, da spodbuja delovanje in čisti črevesje. To je še zlasti pomembno, če vas muči zaprtje.
5. Stročnice
Mnogi ljudje se izogibajo fižolu, ker jim povzroča napihnjenost, a če s tem nimate pretiranih težav, je dobro vedeti, da stročnice pomagajo nevtralizirati želodčno kislino, ki je resna grožnja za sluznico želodca in požiralnika. Poleg tega so vlaknine iz stročnic eden najbolj zdravih elementov zdrave prehrane.
6. Lanena semena
Lanena semena so izredno zdrava in učinkovita. Zelo pomembna so pri regeneraciji tkiva, pospešujejo celjenje ran, razjed, pomagajo normalizirati črevesno gibljivost, zmanjšujejo kislost v želodcu ... Ne pozabit na laneno olje, ki ima prav tako vrsto pozitivnih lastnosti.
7. Suho sadje
Vključitev suhega sadja ne le, da nadoknadi primanjkljaj energije, pač pa tudi čisti organizem in je bogato z minerali in vitamini. Mnogi nutricisti priporočajo, da bi morali vsak dan pojesti 3 suhe slive, da bi svoj metabolizem ohranili v dobri kondiciji.
8. Kislo zelje
Marsikdo ne ve, a je zaradi mlečne kisline kislo zelje primernejše za želodec kot sveže. Snovi, ki se tvorijo med procesom fermentacije, so zelo pomembne za organizem, poleg tega pa delujejo kot naravni antibiotiki. poleg tega kislo zelje tudi hitro učinkuje in ima celo vrsto pozitivnih učinkov na telo. Priporočljivo je, da ga jeste vsaj 2-krat na teden.
9. Špinača
Raziskave potrjujejo, da maščobne kisline v špinači zdravijo gastritis in vnetja gastrointestinalnega trakta. Poleg tega normalizira delovanje črevesja, spodbuja prebavo in, najpomembnejše, popravlja napake v prehrani. Špinačo lahko jeste tudi surovo, zmešano v smoothie.
10. Kivi
Veliko ljudem ne prija kislina kivija, ki je izredno bogata s pektini in tanini, a ima kivi izredno pozitiven vpliv na prebavo. Čeprav se zdi, da je kivi precej kisel, pa prav ta kislina pomaga zdraviti razjede v želodcu. Poleg tega je to sadje, ki lahko prezimi in ni ga večinoma jemo surovega, brez toplotne obdelave, kar pomeni, da ohranja tudi celo vrsto vitaminov, mineralov in vlaknin.
Za konec pa še pomembno opozorilo: ne pozabit, da tri-četrt imunskega sistema nastane v želodcu, zato je v zimskih mesecih še kako pomembna pravilna prehrana.