Lešnike srečamo v tortah, keksih, pecivu in čeprav se nam zdi, da jih pojemo veliko, bi jim vsaj v zimskem času morali posvetiti več pozornosti. Še posebej okusno je lešnikovo mleko, ki si ga lahko na preprost način pripravite sami doma.
Sestavine:
- skodelica lešnikov
- 4 skodelice vode
- 5 razkoščičenih dateljnov
- ščepec soli
- malo vanilije za okus
Lešnike najprej grobo zmeljite, nato jim dodajte na drobno narezane dateljne. Vse skupaj prelijte z vodo in pustite stati čez noč.
Naslednji dan dodajte še sol in vanilijo. Vse skupaj dajte še enkrat v mešalnik in dobro premešajte, nato pa precedite skozi gazo (celotno maso dajte v gazo, jo zavijte in z nežnim gnetenjem iztisnite čim več tekočine). Mleko, ki ga ob tem dobite lahko hranite v hladilniku največ 4 dni.
Priporočamo vam, da popijete skodelico lešnikovega mleka vsak dan.
Preostanek lahko uporabite za kak smoothi ali pecivo.
Lešnikovo mleko je bogato z magnezijem, selenom, kalcijem, manganom, ima veliko vitamina E in tudi antioksidantov. Nima holesterola in ne sledov antibiotikov. Če v kozarec lešnikovega mleka primešate še nekaj žlic kakava, za gostejši okus lahko dodate tudi banano, boste dobili izredno okusno sladico kremastega okusa.