Okus rakovih repkov je kombinacija morske in klasične žar hrane, pri čemer so repki nežni in mehki, pršut pa rahlo hrustljav in kompakten. Če ste ljubitelj škampov in pršuta, potem je to idealna kombinacija, ki pa vam bo s pripravo vzela veliko časa ... Vendar se splača.
Priprava:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Med tem rakove repke olupite, pršut pa narežite na trakove. Nato repke ovijte s pršutom, začinite in zložite na pladenj. Pecite 8 do 10 minut oziroma tako dolgo dokler so repki rožnate barve. Ko repki postanejo neprozorni, pršut pa nekoliko hrustljav, je to znak, da so pečeni.
Postrezite še tople, namakate pa jih lahko v česnovo omako, ki jo pripravite tako, da zmešate maslo, česen in začimbe (vsaj sol in poper). Pojejte še toplo.
Še to ... Ko pečete repke bodite zelo pozorni, saj se lahko že po 10 sekundah, če prehitro, ali prepozno odstranite ponev, nežni in sočni škampi spremenijo v morsko spako z okusom žvečilnega gumija.
Na splošno pa velja, da so škampi pečeni, ko dobijo obliko črke C, če pa iz njih lahko tvorite črko O, pa pomeni, da so taki raki preveč pečeni.