Kurkuma je že stoletja priznana začimba in pomembna sestavina predvsem v kitajski in indijski tradicionalni medicini. Svet je kurkumo spoznal šele pred dobrim desetletjem, njene pozitivne učinke pa sodobna znanost šele odkriva.
Ima pa kurkuma problem, ki ga mnogi ne poznajo. Hranljive snovi v kurkumi so namreč topne v maščobah. Zato bi morali kurkumo vedno jesti skupaj z zdravimi maščobami.
V Indiji v 3 žlice mleka raztopijo žlico kurkume v prahu in žlico kokosovega olja. To jedo na tešče, pa tudi zvečer pred spanjem, ker ima ta mešanice vsestranske zdravilne učinke.
Zelo koristna je pri preprečevanju notranjih vnetij, deluje proti-bakterijsko, proti-glivično, ureja prebavo in topi maščobe. Tudi če želite nekoliko popraviti svojo prebavo, pojejte to mešanico na tešče.
Za konec pa še nasvet: zlato mleko, kot se imenuje mešanica mleka kurkume in kokosovega olja, lahko za nekaj dni shranite v hladilnik. Jejte po žlicah.