Pečen puran je uvožen in zanj nikakor ne moremo reči, da je to značilna jed na slovenskem. V starih časih so gospodinje na mizo večinoma postavile zelje in klobase (pečenice, krvavice, kranjska, jetrna). Ponekod so to kombinirali s skutinimi žličniki, mlinci in praženim krompirjem, manjkati pa ni smela orehova (makova) potica ali "klecnprot" (sadni kruh).
Kako pa je z božičnimi večerjami po svetu?
Švedska
Švedska tradicionalna božična jed se imenuje kropkakor. Gre za krompirjeve cmoke ali raviole, ki so polnjeni s šunko in ocvrto čebulo. Postrežejo se z brusnično marmelado.
Bolgarija
Bolgarska musaka je polnjena z jagnjetino in zelenjavo. Posebnost te musake je ta, da je vsaka plast pečena posebej. S tem je zelenjava hrustljava in bolj okusna.
Britanija
Britanski puding je narejen iz piškotov, rozin, kandiranega sadja, rumom in likerjem. Obstaja celo puding za odrasle, ki je prelit z alkoholnim likerjem.
Danska
Danci pečejo gos, ki jo napolnijo s suhim sadjem, zalijejo pa s pivom.
Italija
Italijanski kotekino je preprosta in sveža jed. Gre za pečenico, obloženo s hruškami, oreščki in jagodami. Ponekod jedi dodajo tudi lečo oziroma kuhan greh in ostalo zelenjavo.