Sončnično mleko sicer ni zamenjava za kravja mleko, a je iz prehranskega vidika morda celo boljše od vseh mlek živalskega izvora. Dejstvo namreč je, da je več kot 70 % prebivalstva starejšega od 20 let preobčutljivih na laktozo, kar je normalno in to ni nikakršna bolezen, posebej problematično pa je, da skoraj polovica ljudi ne ve, da jim laktoza povzroča težave. Mnogi prej dobijo diagnozo raka na črevesju, ki je lahko posledica preobčutljivosti.
A vrnimo se k sončničnem mleku ... Ker je rastlinskega izvora, je lahko prebavljivo, ima veliko kalcija, fosforja, magnezija, kalija, vitamina E in zdravih maščobnih kislin. Prav zato je sončnično mleko zelo dobrodošel in primeren napitek k zajtrku. Toplo vam ga priporočamo.
In kaj potrebujete za pripravo sončničnega mleka?
- 1 skodelico sončničnih semen brez lupine
- 2 skodelici voda
Semena dajte v vodo za vsaj 3 ure (še bolje je, če jih pustite čez noč). Nato celotno zmes precedite in močno stisnite skozi bombažno krpo. Vsaka kapljica šteje.
Pijte po požirkih in vsakič dobro premešajte.
Naj vas drobci semen ne motijo, ker je v njih največ vlaknin in vitaminov. Tako vsaj veste, kaj pijete in kakšne sestavine ste uporabili.