Fige imajo veliko kalcija, kalija in cinka. Poleg tega so odličen vir železa, beta karotena, pa tudi številnih vitaminov (C, A, E in K). Paziti je treba le na dejstvo, da so suhe slive bolj kalorične ob svežih (približno 5-krat! - če imamo srečo, dobimo iz 2,5 kg svežih fig pol kilograma posušenih).
Kaj se zgodi, ko damo fige v olivno olje?
Olivno olje je že samo po sebi izredno koristno, a raziskave potrjujejo, da v kombinaciji s suhimi slivami dobi telo 2,8-krat več hranljivih snovi. Pa to ne zato, ker bi jih bilo več, pač pa zato, ker kombinacija povzroči višjo topnost in vpojnost hranljivih snovi. Telo fige lažje razgradi in potegne iz olja in fig samo najboljše.
Danes vemo, da ta kombinacija uravnava holesterol in sladkor v krvi, premaguje zaprtje, zdravi astmo, najboljše pri vsem pa je, da je dovolj že samo ena figa na dan in lahko rečemo, da boste pozabili na apetit. Fige namreč absorbirajo večino olivnega olja.
Priprava je zelo enostavna.
Fige do vrha zložite v kozarec, do vrh jih prelijte z olivnim oljem, dobro zaprite in shranite na temnem mestu. Naslednji dan prilijte še malo olja, če so vmes ostali zračni mehurčki, drugi dan pa so fige že pripravljene za uživanje. Jejte eno, največ dve na dan.
Poskusite!
Doma pripravljena kombinacija fig in olivnega olja spada med najbolj zdrave zimske kombinacije tudi pri premagovanju virusov in bakterij.
Zapomnite si: to je predvsem preventivna kombinacija, ki krepi vaš imunski sistem in ohranja zdravje v najboljši formi.