Interaktivni dodatki:


Datum: 10. AVG 22 - DOBRO JE VEDETI

Včasih so jedli več cvetov

Cvetovi niso samo dekoracija, so tudi prijetna in lepa popestritev hrane in hkrati tudi dober vir zdravja

Perzijska in arabska kuhinja ne moreta brez cvetov. Tudi francoska kuhinja jih rada kombinira, pri francoskem likerju Chartreuse pa so cvetovi celo osrednja sestavina (ta recept je bil stoletja dobro varovana skrivnost). Cvetovi češnje in krizantem so japonska specialiteta. Če dobro razmislimo so tudi artičoke, brokoli in cvetača v resnici cvetovi ... Cvetovom posvečamo premalo pozornost.

Cvetovi dajo hrani vedrino, pozitivno energijo, sproščajo, pomirjajo. Vsi ti učinki so namreč v veliki meri psihološki, ker ljudje dojemamo cvetove, kot nekaj lepega in pozitivnega. Seveda ni vedno tako, ker so nekateri cvetovi tudi strupeni. Je pa vedno več alternativnih zdravilcev, ki prav s cvetovi zdravijo precej hude bolezni.


Za težave z jetri in črevesjem mnogi priporočajo cvetove vrtnic.

Kamilice so poznale že naše babice, ki so jih uporabljale ob najrazličnejših vnetjih, prehladih, pa tudi ob stresih in razdražljivosti.

Begonije so dobre pri razstrupljanju in čistijo jetra.

Krizanteme zdravijo gripe, prehlade, bolezni dihal.

Ognjič je znan po svoji antiseptičnosti in je dober za celjenje ran ter boj proti glivicam.

Vodna kreša je zelo dobro protivirusno in protibakterijsko sredstvo, pomaga pa pri boleznih dihal, sečil, pri prehladih.

Cvetovi sliv se uporabljajo za zdravljenje kašlja, dihal in driske.

Kot zelo zanimivo začimbo lahko uporabite cvetove fižola, kumar, vijolic, vrtnic, sivke ... Posebnega učinka na zdravje nimajo, dajo pa jedi sladek okus in prijeten vonj.

Cvetove lahko tudi zamrznete in jih uporabite kot ledene kocke (če ne boste poskusili, ne boste nikdar videli, kako dramatične dekoracije lahko ustvarite). Cvetovi so zelo prijetna popestritev, če delate marmelado, želeje ...

Možnosti uporabe je res veliko, so pa tudi pasti. Vedno se najprej prepričajte o užitnosti posameznih vrst cvetov (niso vsi cvetovi vrtnic užitni). Uživajte le tiste cvetove za katere veste, da niso bili škropljeni. Neužitnih cvetov ne uporabljajte niti za dekoracijo, ker nikoli ne veste kako lačni bodo vaši gosti.

Še nasvet: cvetov za dekoracijo ne ponudite astmatikom in ljudem z alergijo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
zdravje
 
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani