Interaktivni dodatki:


(Soapjam)Datum: 31. MAR 24 - ZANIMIVOSTI

Jogurt, kot ga še niste poznali

Predstavljamo vam štiri neobičajne uporabe jogurta, ki vas bodo presenetile

Jogurt sodi med najbolj zdrava živila in je izjemno bogat s kalcijem, kar krepi zobe in kosti ter nas varuje pred vrsto bolezni. Vendar pa to ni vse. jogurt lahko uporabimo tudi na bolj kreativne načine.

1. Jogurt za mehčanje mesa
Nihče ne mara suhega in preveč pečenega mesa. Nekateri pred pečenjem mehčajo meso tako, da ga namakajo v jabolčnem kisu, ali namažejo z limoninim sokom, vendar nič od tega ne pomaga tako, kot jogurt. Mlečna kislina pomaga sprostiti mišice, meso postane bolj prožno in sočno, hkrati pa ne spremeni okusa.

2. Jogurt blaži opekline
Vsakemu se je kdaj zgodilo, da se je opekel na vroči posodi, ali pekaču. Za mnoge so opekline sestavni del kuhinjskega rituala. Ko se kaj takega pripeti, nikar roke ne tiščite pod hladno vodo, pač pa opečeno mesto namažite z jogurtom. Grški jogurt je pri tem najboljši, ker ima več maščob. Jogurt pustite na rani 10 do 15 minut, potem pa vse skupaj sperite z mlačno vodo. To metodo lahko uporabite tudi pri opečenem jeziku.

3. Iz navadnega v grški jogurt
Iz vsakega jogurta lahko napravite okusni namaz, če pa ga obogatite z zelišči in svežo zelenjavo, ga ni bolj zdravega namaza za obilen zajtrk. V fino cedilko dajte nekaj slojev fine gaze, vanjo pa jogurt. Pustite, da čez noč v hladilniku odteče odvečna voda, to, kar ostane, pa je aromatičen gost sir za mazanje, ki je še posebej priljubljen prehranski dodatek na Bližnjem vzhodu in Sredozemlju.

4. Jogurt naredi mehkejšo kožo
Veliko svetovnih proizvajalcev kozmetike uporablja jogurt za izdelavo svojih preparatov - od mil in krem, do šamponov in čistilcev makupa. Mlečna kislina ne samo, da pomaga pri čiščenju kože, pač pa jo tudi regenerira, vlaži in dela elastično. Kadar nimate pri roki svoje kreme, si lahko pomagate z običajnim jogurtom. Po celodnevnem ustvarjanju v kuhinji, si roke namažite z jogurtom, počakajte četrt ure in nato sperite z mlačno vodo. Razliko boste videli takoj. Že samo ena jogurtna kopel bo omehčala vašo kožo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani