Interaktivni dodatki:






Datum: 6. MAR 24 - RECEPTI

Jajčni mafini presenečenja

Ogljikovi hidrati so poleg maščob najhitrejši vir energije za vsa življenjske funkcije. Danes vemo, da z njimi ne smemo pretiravati, vendar to ni vse ...

Ogljikovi hidrati so ključnega pomena za razvoj možganov in centralnega živčnega sistema, zato ima lahko njihovo pomanjkanje v telesu hude posledice, pogosto celo trajne. Problem preveč ogljikovih hidratov pa je v tem, da se presežek odlaga v telesu v obliki maščob. Kako najti ravnovesje?

Povsem brez ogljikovih hidratov ne gre. Vsaj za zdravo funkcioniranje organizma ne. Nutricisti se strinjamo, da pojemo preveč ogljikovih hidratov, a skakaje iz ene skrajnosti v drugo ni dobro. Idealno bi bilo, da bi pojedli 50 do 60% ogljikovih hidratov in 40 do 50 % maščob. Da pa je problem še večji, so ta razmerja pri vsakem različna, spreminjajo pa se tudi glede na starost.

Kako doseči idealno razmerje?

Težko, skorajda nemogoče. Lahko pa poskusite s tem prigrizkom, kjer ni slabih maščob in slabih ogljikovih hidratov. Zato se mnogi strinjajo, da je to najbolj zdrav jutranji ali popoldanski prigrizek.

Najpomembnejše dejstvo je, da je v enem jajcu 6 gramov beljakovin, 5 gramov maščob in samo 0,6 gramov ogljikovih hidratov.

Če v stepeno jajce zmešamo na drobno narezano špinačo, papriko, paradižnik, artičoke in nariban sir, bo tak prigrizek zelo zdrav obrok, ki bo izredno sitosten, vitaminski in z malo ogljikovimi hidrati.

Poskusite!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani