Interaktivni dodatki:






Datum: 12. MAR 24 - ZANIMIVOSTI

Zakaj imamo radi procesirano hrano?

Industrijsko predelana hrana velja za škodljivo, a jo imamo ljudje vseeno radi, ker je tako dobra. Hm ...

Industrijsko procesirana in predelna hrana je zelo dobra in se ji težko upremo. Seveda govorimo o klobasah, čipsu, krekerjih in podobnih jedeh, taka hrana pa je neizmerno privlačna tako za otroke, kot moške in ženske. (Skoraj) nihče se ji ne more upreti.

Eksperiment so naredili na ameriški univerzi Yale. Zbrali so 206 anketirancev in jim najprej pokazali fotografije najrazličnejših živil. Anketiranci so morali oceniti izdelke na slikah in oceniti nivo energije.

Nato so vse udeležence pogostili s temi istimi izdelki, tri ure kasneje pa so jih skenirali s tomografom (pri nas poznamo računalniško tomografijo pod kratico CT).

Potem so vsem dali isto in omejeno količino denarja, ki so jo morali zapraviti za navidezen nakup hrane za naslednji dan. Med izborom so vsem merili možganske aktivnosti. In tu se je pojavil dramatičen zaplet.

Udeleženci raziskave so najpogosteje denar namenili živilom z nenasičenimi maščobami in veliko ogljikovimi hidrati. Skoraj v vseh primerih je šlo za predelana živila, Najbolj šokantno pa je bilo, da se je pri vseh aktiviral center za nagrajevanje. Več takšnih jedi so izbrali, večkrat so jih možgani nagradili za odločitev.

Na drugi strani pa: zdrava, naravna in sveža hrana v nobenem primeru ni udeležencem ni dala nobene nagrade.

Mogoče zato, ker ni bila v privlačni embalaži?!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani