Ali ste vedeli, da so lahko ribe pri otrocih mlajših od 10 mesecev tudi nevarne? Nutricisti celo svetujejo, da otroci do 5 let naj ne bi jedli ribe več kot dvakrat na teden in še to v omejenih količinah do največ 150 gramov. Gojene ribe imajo tudi do 7-krat več težkih kovin, kar lahko povzroči okvare na živčevju, migrene in pospešijo rast tumorjev.
Med gojenimi ribami so zlasti nevarni lososi, ki so v naravi vajeni živeti v deročih vodah, v stoječih pa njihovo meso dobesedno zasmrdi. Zato ribogojnice v vodo dodajajo precej strupene kemikalije, ki so tudi odraslim škodljive.
Sicer pa so ribe dober vir vitaminov A, D in B, vsebujejo veliko joda, magnezija, kalija in broma, najpomembnejše pa so polinenasičene maščobne kisline, ki pospešujejo presnovo in blagodejno vplivajo na možgane, srce in ožilje.
Na koncu je potrebno poudariti še nekaj ... Vedeti morate, da je v ribjih konzervah z zelenjavo samo 15 do 20 % rib, ostalo pa so zelenjava, testenine, žita, začimbe in seveda olje.
Jesti ribe je zdravo le, če so tudi ribe zdrave.