Res je, da so si chia in lanena semena v vseh ozirih zelo podobna. Poleg tega so lanena semena energijsko bolj prilagojena našemu okolju. Chia semena namreč pridelujejo v Srednji Ameriki, kjer so jih uporabljali že Azteki, največja pridelovalka oljne kadulje, kot se imenuje rastlina, pa je Avstralija.
Če se sprašujete, zakaj so chia semena šele zdaj postala tako popularna, je to zato, ker je EU šele leta 2009 dovolila uporabo chia semen. Po tej evropski direktivi noben izdelek ne sme vsebovati več kot 5 % semen oljne kadulje.
Spodnja tabela prikazuje hranilne vrednosti obeh semen.
Chia semena | Lanena semena | |
69 | Kalorije (100 gramov) | 75 |
4,4 g | Maščobe | 6,0 g |
2,3 g | Proteini | 2,6 g |
6 g | Ogljikovi hidrati | 4 g |
20 % | Vlaknine | 15 % |
9 % | Kalcij | 4 % |
12 % | Fosfor | 9 % |
12 % | Magnezij | 14 % |
2 % | Kalij | 3 % |
6 % | Vitamin B1 (dober za možgane) | 15 % |
7 % | Baker | 9 % |
3 g | Omega-3 maščobne kisline | 4 g |
11 % | Selen (antioksidant) | 5 % |
Na prvi pogled se zdi, da so lanena semena celo bolj zdrava, a je največja razlika v prid chia semenom ravno pri antioksidantih, ki najbolj pomagajo pri boleznih srca in raku. Če torej kolebati, kaj od tega je bolj zdravo, vam priporočamo, da uživate oboje.