Sestavine:
- 1 žlica mandljev
- pest celih mandljev
- 1 velika banana (lahko tudi 2 manjši)
- šopek listov mlade koprive
- skodelica vode
- žlička cimeta
Cele mandlje vsaj za 2 do 3 ure namočite v vodi, da se zmehčajo. To sicer ni nujno, vam bo pa mešalnik hvaležen.
Drugače pa v mešalnik dajte skodelico vode in zmlete mandlje. Vse skupaj mešajte 2 do 3 minute, da boste dobili preprosto mandljevo mleko. Nato postopoma dodajajte koščke banan, na koncu pa pod tekočo vodo oprane liste kopriv.
Koprive lahko zamenjate z regratom, špinačo, blitvo, celo z motovilcem, radičem ali kakšno drugo zeleno zelenjavo. A koprive imajo skoraj neverjetno strukturo. Imajo 7 % beljakovin, železa je 10-krat več, kot v špinači, 6-krat več vitamina C, kot v limonah in 5-krat več kalcija, kot v kravjem mleku.