Vsi vemo, da ima paradižnik veliko likopenov, antioksidantov, ki zdravijo raka, vendar statistike kažejo, da še vedno pojemo več surovega paradižnika, kot kuhanega. Saj ne, da surov paradižnik ne bi bil zdrav, vendar pa je struktura hranljivih v obliki, ki je v našem telesu težje razgradljiva. Če primerjamo kuhan in surov paradižnik, je kuhan 10-krat bogatejši. To je pa tudi glavni razlog, zakaj je dobro jesti pečen paradižnik.
Sestavine:
- češnjevi paradižniki
- olivno olje
- sveža bazilika
- rožmarin
- sladkor
- sol
Češnjeve paradižnike narežite na polovice, prelijte jih z olivnim oljem, drobno sesekljanim česnom in sesekljano baziliko. Dodajte še rožmarin, malo sladkorja in malo soli. Vse skupaj dobro premešajte, nato pa paradižnike postavite na pekač. Pecite 3 ure pri 120 stopinjah Celzija, nato pa pustite, da se pečen paradižnik ohladi.
Zato pripravljen paradižnik lahko za nekaj dni shranite v hladilnik ...