Boza se imenuje več kot 2000 let star orientalski napitek, ki so ga pred stoletji stregli v vsaki slaščičarni, danes pa je skoraj povsem pozabljen. Gre za fermentirano pšenično pijačo sladko-kislega okusa. Najpogosteje jo postrežejo s cimetom ali praženo čičeriko, lahko tudi lešniki, grobo mletimi orehi ...
Če bozo primerjamo z drugimi napitki, je razlika astronomska. Boza je naravna, zdrava, polna vitaminov in z veliko energije. Sestavine zagotavljajo napitku cel kompleks vitaminov B (B1, B2, B3, B6 in B12), A in E. Napitek je primeren za športnike, nosečnice, mlade mamice, otroke in vse, ki potrebujejo zdravo energijo.
Priprava boza je preprosta, vendar boste zanjo potrebovali nekaj časa.
Sestavine:
- 5 litrov vode
- 1 kilogram sladkorja
- 600 gramov nepresejane koruzne moke
- 30 gramov kvasa
Najbolje, da napitek začnete pripravljati dopoldan. Koruzno moko prelijte s toplo vodo in jo pustite stati vsaj 4 ure. Nato zmes počasi kuhajte približno 2 uri. Nato jo odstavite in počakajte, da se ohladi na sobno temperaturo. Šele nato dodajte kvas, ki ga pred tem razredčite v mlačni vodi. Dobro premešajte in pustite stati čez noč.
Naslednji dan bozo precedite in ji dodajte sladkor. Mešajte tako dolgo, da se sladkor popolnoma ne raztopi.
Boza je najboljša prvi dan. Dlje bo boza stala, večji bo delež kvasa, ki se bo skupaj s sladkorjem začel spreminjati v alkohol. Ko se ta proces začne, boza izgubi svoj okus. Da bi bila boza čim bolj dolgo primerna za pitje tudi za najmlajše, jo imejte shranjeno v hladilniku, ali pa si pripravite količino, ki jo lahko popijete v nekaj dne.