Če imate radi sladko pecivo, ki paše k čaju in je odličen popoldanski prigrizek, potem je to idealen recept za vas. Skrivnost teh donatsov je seveda v borovnicah, ki imajo veliko hranljivih snovi in še prijetnega okusa so, ter seveda v rahlem testu. Če vas moti soda bikarbona, jo lahko nadomestite s ščepcem soli ali pecilnim praškom (tako bodo donatsi še mehkejši in puhasti).
Sestavine:
- skodelica moke
- 1/3 skodelice sladkorja
- 1/2 žličke sode bikarbone
- 1/2 skodelice jogurta
- 1 jajce
- vanilijev ekstrakt (lahko tudi vanilija v prahu)
- skodelica borovnic
V posodi zmešajte suhe sestavine: moka, sladkor, soda, vanilj.
V drugi posodi zmešajte tekoče sestavine (jogurt, jajce). Pomembno je, da dobite homogeno zmes.
Nato tekočo mešanico dodajte k suhi in vse skupaj dobro premešajte. Pazite, da v zmesi ne bo grudic.
Povsem na koncu dodajte borovnice. Lahko dodate tudi gozdne jagode in drugo jagodičevje. Količino in vrsto sadja lahko izbirate po okusu.
Pri posodicah za peko donatskov je pomembno, da jih ne napolnite do vrha. Vedno upoštevajte, da testo naraste vsaj za tretjino.
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija, donatse pa pecite 10 minut, da dobijo zlato-rjavo barvo.
In dober tek!