Oves je pomemben predvsem zato, ker vsebuje veliko lecitina, vitamina A in B, ima veliko beljakovin, aminokislin, niacina, biotina, kalcija, železa, fosforja, cinka, magnezija, joda. Oves je zalo uporaben pri težavah z želodcem ali črevesju, blaži težave z ledvicami, uravnava krvni sladkor ... Zelo učinkovito zdravi kašelj, pomaga pri čiščenju pljuč, samo z eno skodelico pa se lahko znebite odvečne sluzi, ob tem pa še krepi imunski sistem.
Kako pripraviti zdrav ovsen obrok?
Sestavine:
- skodelica ovsenega žita
- skodelica vode
- 2 do 4 žlice medu
Oves sperite, prelijte z vodo in pustite vreti 5 minut. Odstavite in počakajte, da se ohladi do sobne temperature. Nato dodajte med, premešajte in pustite stati vsaj 2 uri. Priporočamo vam, da ta obrok pripravite zvečer in ga pustite stati čez noč.
Ta obrok je koristen tudi za preventivno preprečevanje bolezni, še posebej pri otrocih.