Ali ste vedeli, da ima javorjev sirup enake antioksidante, kot borovnice? Čeprav pravi javorjev sirup vsebuje 66 do 67 % sladkorja, ga mnogi uvrščajo bliže medu, kot sladkorju. Raziskave so namreč pokazale, da vsebuje več kot 20 sestavin, ki so človeku koristne. Mnoge od teh sestavin spadajo med antioksidante, ki preprečujejo nastanek in rast tumorjev, imajo anti-diabetične ter anti-bakterijske lastnosti.
Seveda pa je javorjev sirup v osnovi še vedno le tekoči sladkor, ki ima veliko ogljikovih hidratov, zato ne pretiravajte z njegovo uporabo. Glavna sestavina je namreč saharoza in voda, v manjših količinah pa tudi glukoza in fruktoza.
100 gramov javorjevega sirupa ima 1.088 J (260 kalorij), 0,04 grama beljakovin, 0,06 gramov maščob in 67 gramov ogljikovih hidratov. In prav v teh ogljikovih hidratih se skriva največja skrivnost, ker je približno 10 odstotkov zdravih prehranskih vlaknin.
Javorjev sirup kot zdravilo
Javorjev sirup vsebuje veliko mangana in cinka (oba sta zelo pomembna za imunski sistem), v primerjavi z medom pa ima bistveno manj natrija. Najpomembnejši vitamini javorjevega sirupa so niacin, B5, B2, forlno kislino, B6, biotina, vitamina A in B5. Vitamin B6 je pomemben pri presnovi proteinov in aminokislin. Omogoča pretvorbo ene vrste aminokislin v drugo.
Kombinacija javorjevega sirupa in sode bikarbone (naj bo medicinska brez aluminija) je izjemno močno zdravilo. Raziskovalci so bili presenečeni, kakšen vpliv ima na zdravljenje raka. Natrijev bikarbonat namreč dramatično poveča alkalnost organizma, to pa prinaša več oksigeniranih rakavih celic. Dejstvo je, da v takih pogojih rakave celice ne morejo preživeti. Raziskave so potrdile vpliv sode bikarbone na pH ravnovesje rakavih celic.
Javorjev sirup je prav zaradi sestavine idealen vir energije, zato tudi idealen prenosnik sode do rakavih celic (tekoči sladkor lažje in hitreje prodre v kri).
Vse kar morate storiti je, da zmešate 1 žličko sode bikarbone s 3 žličkami javorjevega sirupa. To mešanico kuhajte 5 do 10 minut pri 120 stopnjah Celzija.
Pojejte 2 do 3 žličke dnevno, pri čemer med eno in drugo žličko naj pretečeta vsaj 2 uri.
Seveda pa samo ta žlička ni zadostna pot do zdravja. če želite ozdraveti, odstranite iz svojega jedilnika meso, sladkor in belo moko.
Ta kombinacija je dobra tudi za preventivo, predvsem pa v hladnih jesenskih dneh, ker med drugim tudi krepi imunski sistem.