Glukozamin je eden od osnovnih gradnikov hrustanca in igra pomembno vlogo pri oblikovanju površine sklepov, krepi kite in vezi, ustvarja sklepno tekočino, povečuje gibljivost sklepov, preprečuje vnetja ...
Problem s sklepi je v zimskih mesecih še posebej velik, ker naše telo zaradi manjše izpostavljenosti soncu proizvede manjše količine vitamina D, ki je neposredno povezan z absorpcijo glukozamina v organizem.
Dejstvo je, da v starosti s hrano ni več mogoče doseči zadostne količine glukozamina, zato v primeru, ko se pojavijo bolečine, je potrebno razmišljati tudi o prehranskih dodatkih, ki pa jih je treba jemati vsaj 3 do 6 mesecev. Sicer je na trgu več vrst pripravkov (od kapsul, gelov, krem in losjonov), med sabo pa se razlikujejo po stopnji absorpcije. Ne pozabit, da 70 % glukozamina telo potrebuje za hrbtni hrustanec in zato samo masiranje obolelega sklepa nima celovitega učinka.
Če imate težave s sklepi vam priporočamo hrano bogato s kalcijem, magnezijem in beljakovinami, ki prispevajo k vzdrževanju mišične mase. Pri prehrani pa je zelo pomemben tudi mangan. In pa seveda voda.
Na dan morate popiti vsaj 8 kozarcev vode!
Mangan najdemo v živilih rastlinskega izvora, potreben pa je pri številnih telesnih reakcijah. Organizem varuje pred nevarnimi prostimi radikali, potreben pa je tudi za zdrav hrustanec. Iz hrane, ki jo zaužijemo, se v tankem črevesu absorbira približno 2 % mangana, nekoliko višja pa je absorpcija iz kravjega mleka (od 2,4 do 8 %). V telesu se mangan shranjuje v jetrih, kosteh, trebušni slinavki in ledvicah, v celicah pa v mitohondrijih. Pomanjkanje mangana povzroča pri otrocih zaostalo rast. Pri odraslih lahko pride do okvar sklepov in zlomov kosti. Nastanejo lahko tudi motenje v presnovi maščob in ogljikovih hidratov.
Predvsem za starejše in vse s težavami s sklepi je zelo priporočljivo redno jemanje kapsul, kjer sta združena glukozamin in mangan.