Morda niste vedeli, vendar, jajca se med sabo ne smej dotikati, pa tudi ni dovoljeno jajca prestavljati iz ene škatle v drugo. Če je kakšno jajce poškodovano, se vrne proizvajalcu cela škatla, četudi so ostale nepoškodovane in nespremenjene. To je zelo pogosto samo na videz.
Salmonela je bakterija, ki je najpogostejši in jo dobimo z uživanjem hrane, ki je premalo termično obdelana, najpogosteje pa je to hrana živalskega izvora (poleg jajc so tu še mleko, mlečni izdelki, meso, mesni izdelki). Okužbo s salmonelo prepoznamo po trebušnih krčih, povišani telesni temperaturi in slabemu počutju. Čeprav so hude oblike okužb lahko sila neprijetne, pa so problematične tiste majhne, neopazne, ko telo uspe premagati bakterijo, drugih opaznejših posledic pa ni bilo.
Vendar pa to ni vse. Tam, kjer je salmonela, so običajno še druge bakterije, ki jih manj poznamo in jim le redko posvečamo pozornost, njihovo delovanje pa opazimo šele čez čas. Eden takšnih mikroorganizmov je cmpylobacter, ki poškoduje jajce in (včasih) spremeni njegov videz in vonj, kar pa lahko opazi samo zelo izurjeno oko.
Takšni paraziti se naselijo v našem črevesju in tega dolgo niti ne opazimo. Posledice so lahko zelo hude. Jajce se na prvi pogled zdi popolnoma uporabno, a je v resnici zelo nevarno.
Zakaj je to pomembno?
Mnogi nutricisti zagovarjajo mnenje, da bi morali razkužila, ki so sedaj postavljan pri vhodu v trgovino, postaviti tudi ob izhodu. Zaveden trgovec bi moral poskrbeti za svoje kupce tudi, ko pridejo domov.