Zastrupitve s hrano so drugačne, pogosto hitre, akutne in močno obremenjujoče za organizem. Zato morate reagirati hitro, predvsem pa morate paziti, da ne dehidrirate.
V zadnjem času se pojavlja veliko primerov, ko ljudem nenadoma postane zelo slabo (iz Nemčije poročajo o več 100 zastrupljenih). Tako zelo, da za mizo celo omedlijo. Vzrok za to pa je: paradižnik!
Nevarnim paradižnikom se je seveda bolje ogniti. Nimajo vsi take sreče, da jim umetna barvila, gnojila in pospeševalci rasti ne pridejo do živega. Toksikologi zaenkrat še ne vedo, zakaj se to dogaja, so pa oblikovali nekaj nasvetov, kakšen paradižnik kupovati:
- Če ima paradižnik v mesnatem delu bele žile, bodite previdni.
- Če je paradižnik preveč elastičen, je to lahko znak, da gre za gansko spremenjen pridelek.
- Če je paradižnik brez vonja in ima plastičen videz, ste skoraj zagotovo naleteli na sumljiv pridelek.
- Samo naravni pridelki, pridelani brez kemikalij imajo prijeten vonj in enotno barvo (da, nekaterim pridelkom dodajajo umetno barvilo, da bi bili produkti videti bolj sočni - tega ne kupujte!).