Ingver je izredno zdrav in koristen, vendar samo, če ga ne mešate z nevarnimi snovmi. Nevarne snovi pa niso tako redko na naših jedilnikih, zato je dobro biti previden.
Nutricisti se strinjajo, da na dan ni dobro pojesti več kot 5 gramov ingverja! Če pojeste več, bodite pozorni na te stvari:
1. Ingverja nikar ne mešajte z zdravili proti sladkorni bolezni.
Kadar količina sladkorja v krvi pade pod 4 mmo/L, pravimo, da gre za hipoglikemijo ali inzulinsko reakcijo. Ingver je znan po tem, da poviša delež inzulina v krvi, kar pomeni, da lahko pride do povsem nasprotne bolezni od sladkorne. Največji problem vsake bolezni pa je nihanje, v konkretnem primeru med preveč in premalo sladkorja v krvi.
2. Ne mešajte z zaviralci kalcijevih kanalčkov
Zaviralci kalcijevih kanalčkov so učinkovine, ki zavirajo pretok kalcijevih ionov, kar se pogosto uporablja pri boleznih srca, ožilja, pri visokem krvnem tlaku ... Kombinacija z ingverjem lahko povzroči hipotenzivne učinke in s tem nepričakovan odziv
To sta sicer težja in redkejša primera pretiravanja z ingverjem, a analize iz ZDA kažejo, da se te težave pojavljajo večinoma samo decembra, kar kaže na to, da v tem delu leta jemo veliko ingverja. Nutricisti zato predlagajo, da uživanje ingverja poleti povečamo, pozimi pa ga je itak dovolj ...