Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Rubrika: Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Kurkuma ni samo začimba, je tudi superzdravilo, njena zgodba pa se bere, kot pustolovščina iskanja skritega zaklada zdravja.

Kurkumo zdravilci po celem svetu uporabljajo za blaženje bolečin, saj deluje kot antiseptik, poleg tega pa sodobna znanost vse bolj odkriva kurkumino moč pri boju z Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen (teh bolezni v Indiji, ki je domovina kurkume, ne poznajo), izboljša spomin, topi maščobe, rakave celice pa uniči tako temeljito, da mnogi zdravniki v kurkumi ne vidijo več začimbe, pač pa superzdravilo proti raku.

Seznam bolezni, ki jih preprečuje kurkuma, je nenavadno dolg. Med drugim uničuje kandido, pomaga pri regeneraciji kože, pomaga pri depresijah, bolečinah, vnetjih, zelo dobra je pri zdravljenju artritisa (1200 mg kurkume je isto kot 300 mg fenilbutazona), čista jetra, povečuje vpliv kemoterapije in zmanjšuje stranske učinke ... Kurkuma pomaga tudi pri presnovi maščob (je pogosta sestavina mnogih prehranskih dodatkov za hujšanje).

Vendar pa ima kurkuma tudi svoje muhe. Če je ne znate uporabljati, potem tudi njenih učinkov ne boste deležni.

Kurkuma učinkuje vedno samo v kombinaciji z drugimi živili. Če želite, da učinkuje kot zdravilo proti rakom vseh vrst, jo morate uporabiti v kombinaciji s čilijem, ali kajenskim poprom. Če želite, da preprečuje raka prostate, da zavira razvoj metastaz in, da preprečuje levkemijo pri otrocih, jo morate kombinirati s cvetačo.

Če kurkumo potresete po rani, vam bo zmanjšala oteklino in bolečino.

Če imate težave z zgago, zmešajte ščepec kurkume in ščepec soli, vse skupaj pa zmešajte s toplo vodo in popijte.

Če žličko kurkume zmešate s skodelico vročega mleka, bo to pomagalo pri lajšanju bolečin v grlu.

Kaj pa negativni učinki?

Seveda tudi s kurkumo ne smemo pretiravati. Pol žličke na obrok trikrat na dan je povsem dovolj. Kurkuma namreč zmanjšuje lepljivost trombocitov, zato ni priporočljiva za nosečnice in ljudi, ki imajo težave s trombociti.

Zgodba kurkume, ki se je ne bi sramoval niti Indiana Jones

Prvi zapisi o kurkumi so nastali pred 4 tisoč leti, ko se je začela razvijati ayurvedska medicina. že takrat so zapisali cel niz zdravilnih lastnosti, ki jih s sodobno tehnologijo odkrivamo šele danes. Če odmislimo, kako so starodavna ljudstva poznala vse učinkovine, se Zahod ni nikdar pretirano ukvarjal s kurkumo, ki je ves čas veljala kot indijska eksotična začimba, ki jo večinoma mešajo s karijem (kari je namreč mešanica 20 začimb).

Leta 2006 so v ameriškem poslovnem časniku Wall Street Journal objavili članek o indijski hrani, še posebej o začimbi, ki je vzbudila zanimanje raziskovalcev. Izsledki so bili tako neverjetni, da je v naslednjih petih letih nastal vulkan najrazličnejših raziskav po celem svetu. Danes poznamo več kot 1500 znanstvenih del, ki se ukvarjajo samo s kurkumo in ugotavljajo, za kaj vse je koristna. Mnogi pravijo, da je to samo začetek, ker o kombinacijah z drugimi živili še vedno vemo premalo.

Za konec pa še pomembna podrobnost, zaradi katere je bila kurkuma dolgo časa v Evropi zapostavljena. Pod oznako E100 se namreč skriva prav barvilo iz kurkume. Zato, kadar vidite to oznako, se nikar ne ustrašite. Spomnite se namreč na seznam bolezni, ki jih zdravi.
Bis


Kurkuma proti raku
Kurkuma superzdravilo
Uporaba kurkume v medicini
Zdravilne lastnosti kurkume
Zgodovina kurkume








Ali večje količine folne kisline oslabijo imunost?
Dobro je vedeti
Ali večje količine folne kisline oslabijo imunost?
Ananas ali melona: kaj je bolj zdravo?
Zdravje, lepota
Ananas ali melona: kaj je bolj zdravo?
Ali sredozemska dieta pomaga pri refluksu kisline?
Zanimivosti
Ali sredozemska dieta pomaga pri refluksu kisline?
Ali dobite dovolj vitamina B12?
Dobro je vedeti
Ali dobite dovolj vitamina B12?
Kako čutilo za okus varuje zdravje ljudi?
Dobro je vedeti
Kako čutilo za okus varuje zdravje ljudi?
Se zredimo zaradi aditivov v hrani?
Dobro je vedeti
Se zredimo zaradi aditivov v hrani?
So ogljikovi hidrati res bolj škodljivi kot maščobe?
Dobro je vedeti
So ogljikovi hidrati res bolj škodljivi kot maščobe?
Kako pospešimo rast nohtov?
Dobro je vedeti
Kako pospešimo rast nohtov?
Zakaj bi pogosteje morali uporabljati origano?
Dobro je vedeti
Zakaj bi pogosteje morali uporabljati origano?
Kaj jesti, ko imate prebavne težave?
Dobro je vedeti
Kaj jesti, ko imate prebavne težave?
Ste se prenajedli? Kaj zdaj?
Dobro je vedeti
Ste se prenajedli? Kaj zdaj?
5 vrst živil, ki pospešijo presnovo
Zdravje, lepota
5 vrst živil, ki pospešijo presnovo
Zakaj spadajo indijski oreščki med superhrano?
Dobro je vedeti
Zakaj spadajo indijski oreščki med superhrano?
Naravni pomočnik pri okrevanju pljuč po opustitvi kajenja
Dobro je vedeti
Naravni pomočnik pri okrevanju pljuč po opustitvi kajenja
Te navade nas neopazno redijo
Dobro je vedeti
Te navade nas neopazno redijo
Utrujenost, znak pomanjkanja železa
Dobro je vedeti
Utrujenost, znak pomanjkanja železa
3 sadeži, ki vam pomagajo pri hujšanju
Dobro je vedeti
3 sadeži, ki vam pomagajo pri hujšanju
Ali s preskakovanjem večerje res hitreje izgubljamo maščobe?
Dobro je vedeti
Ali s preskakovanjem večerje res hitreje izgubljamo maščobe?
Ali so mlečni izdelki res dobri za vaše zdravje?
Dobro je vedeti
Ali so mlečni izdelki res dobri za vaše zdravje?
5 razlogov, zakaj je dobro jesti čebulo
Zdravje, lepota
5 razlogov, zakaj je dobro jesti čebulo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor