Interaktivni dodatki:






Datum: 24. SEP 22 - DOBRO JE VEDETI

Strupi, ki se jim vsakodnevno izpostavljamo

Če mislite, da je riba napihovalka najbolj strupena stvar, ki se ji človek izpostavlja, se motite. Veliko strupov jemo vsak dan, da se jih le redki zavedajo

Človek je edina žival, ki se med prehranjevanjem zavedno izpostavlja zelo strupenim snovem. Pravzaprav je riba napihovalka na vrhu človeške samovšečnosti, ko izpostavljanje smrtno nevarnim snovem postane kulinarična atrakcija. Tega ne počne nobena druga živalska vrsta. In če se igramo z zelo strupenimi snovmi, potem je jasno, da naj je malo mar za malo manj strupene. Kot bi ljudje sporočali, da je samo smrt dovolj zanimiva atrakcija za turiste.

Na našo veliko žalost pa je veliko manj atraktivnih strupov povsod okoli nas, le da od njih ne umremo, vsaj ne na kratek rok, so pa sila nevarni.

1. Indijski oreščki


Zakaj mislite, da so nekateri alergični na oreščke? V resnici smo vsi, le da pri nekaterih simptomi prej izbruhnejo. Indijski oreščki vsebujejo zelo strupen alergični urushiol, ki povzroči zelo boleče kožne izpuščaje.

2. Krompir


Krompir, ki začne kliti, in zeleni, nedozoreli predeli krompirja vsebujejo solanin. Sicer v zelo majhnih količinah, a dovolj, da povzroči slabost, drisko, bruhanje. A naj vas ne bo preveč strah. To se zgodi, če bi pojedli 2 kilograma takega krompirja na dan.

3. Paradižnik


Zelen in nezrel paradižnik, enako kot krompir, vsebuje nevaren strup solanin. Solanin se posede na živčni sistem, ovira prebavo, poleg glavobolov, bruhanja in driske pa lahko povzroči tudi epileptične napade.

4. Gojeni losos


Ali ste vedeli, da losos vsebuje 13 strupenih snovi, vključno z polikloriranimi bifenoli, ki zavirajo imunski sistem, vplivajo na kožo, jetra, ledvice in živčni sistem, poleg tega pa so to zelo kancerogene snovi. Najhuje pri tem je, da v telesu povzročajo mutacije, kar je zelo nevarno še posebej za zdravje otrok. Dobro je vedeti: če jeste gojenega lososa dvakrat na mesec, to ne bo škodilo zdravju. Prav tako je teh nevarnih snovi v divjih lososih tudi do 10-krat manj.

5. Listi rabarbare


Ni vse, kar je zeleno, tudi zdravo. Listi rabarbare vsebujejo oksalno kislino, ki ima uničujoč učinek na ledvice. Povzroča težko dihanje, slabost, drisko, bolečine v očeh, pekoč občutek v ustih in grlu ter rdeče obarvan urin.

6. Bezek


Bezek vsebuje veliko cianida. Največ ga je v listih, v steblu, malo manj pa v semenih. Nepravilno uporabljen bezek ali premalo kuhane jagode lahko povzročijo drisko, glavobole, omotico, zaspanost, drastično znižanje krvnega tlaka, težko dihanje. če vaš pritisk niha, potem so lahko izdelki iz bezka za vas veliko tveganje.

7. Muškatni orešček


Miristicin je psihotropna snov, ki zmanjšuje sposobnost možganskih celic, preprečuje prenos živčnih signalov in povzroči neprijetne halucinacije. Če ga zaužijete več kot 5,6 grama, lahko povzroči zmedenost, glavobol, slabost in vrtoglavico, suha usta, rdeče oči, motnjo spomina, v skrajni fazi pa tudi dehidracijo in smrt.

8. Med


Surov in nepasteriziran med vsebuje cvetni nektar v katerem je veliko grayanotoxina. Snov sicer zelo redko povzroči težave, ko pa jih, so to običajno motnje celičnih receptorjev, zavira centralni živčni sistem, v skrajnem primeru tudi smrt. Mnogo blažji simptomi, da ste zaužili preveč grayanotoxina so znojenje, oslabelost, omotičnost in bruhanje. Surov med mnogi zdravniki odsvetujejo otrokom, pa tudi za odrasle stvar ni povsem nedolžna. Je pa res, da vam ena žlica medu na dan ne bo škodila. En dan namreč traja, da se telo očisti strupenih snovi.

9. Tuna


nekatere vrste rib in školjk vsebujejo velike količine živega srebra. To je še zlasti velik problem v Braziliji, na Kitajskem in Kanadi, ki so tudi največje izvoznice tune na svetu. V teh državah, tako statistika, se 17 otrok od 1000 zastrupi z živim srebrom iz tune in imajo težave z duševnimi motnjami. Živo srebro je nevarna spojina za vsa prebavila, ledvica, jetra, živčni sistem. Nosečnice se morajo zelo paziti, tudi doječe matere in otroci. V najbolj občutljivi fazi odraščanja je celo priporočljivo, da se tudi povsem izognete.

10. Pokovka


Pokovka vsebuje diacetil, ki pod vplivom mikrovalov sprošča strupene hlape. Najhuje je, da je diacetil nevaren že samo z vdihavanjem, zelo veliko pa ga vdihnete, ko odprete vrečko z doma pripravljeno pokovko. Res je, da gre vendarle za zelo majhne količine, v zadnjih 10 letih pa je znan samo en primer človeka, ki si je 2x na dan pripravljal pokovko in od diacetila umrl. Vseeno pa se pokovki izognite vsaj pri malih otrocih.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
ledvice
 
jetra
 
bruhanje
 
epilepsija
 
zastrupitev
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani