Interaktivni dodatki:


Datum: 4. DEC 22 - DOBRO JE VEDETI

Zdravilen ingver z žlico

Ingverja vam nikar ni treba lupiti z nožem. Raje ga pojejte z lupino. Če pa tudi to ne gre, ingver raje olupite z žlico.

Ameriška nutricistka dr. Kanchan Koya velja za eno največjih poznavalk za začimbe. Širšo prepoznavnost je dobila zaradi teorije, kako lahko z začimbami premagamo vse bolezni. No, skoraj vse.

Dr. Koya je naredila obsežno raziskavo v katri je sodelovalo 68.000 anketirancev iz praktično vseh koncev sveta. Med drugim je bilo tudi vprašanje, kako anketiranci lupijo ingver in samo 3 % jih je odgovorilo, da ga ne. In prav to je spodbudilo dr. Koyo, da je naredila natančnejšo raziskavo, ki je marsikoga presenetila.

Namreč: ingver olupljen z nožem ima tudi do 80 % manj hranilnih in zdravilnih sestavin, kot sicer. Zato, kaj vam pomaga ingver, če najdragocenejše stvari vržete v smeti? Izkazalo se je, da ima ingver postrgan z žlico "samo 20 do 30 %" manj hranljivih snovi, kar je občutno bolje.

Čeprav je Koyino sporočilo, da dajmo jesti čim več neolupljenega ingverja, pa v svoji ekspertizi omenja tudi sledi transporta, nenaravne pridelave, skladiščenja po trgovinah, v vrečkah, ...

Upoštevajoč negativne vplive, je lupljenje ingverja z žlico vendarle najbolj optimalen kompromis njegovega uživanja.

Na koncu pa dr. Koya dodaja še pomisleke o ingverju zmletem v prah. Po njenem mnenju v prah zmleta začimba nima nobenega pomena. Pa naj to velja za ingver, poper, sol, kumino ...

Naj bo žlica vaše vsakodnevno strgalo.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani