Sestavine:
- 250 g skute
- 3 jajca
- 70 g mletih mandljev
- 70 g mletih lanenih semen
- 3 žlice sončničnih semen
- žlička začimb za kruh (kumina, janež, koriander, koper)
- žlička sode bikarbone ali pecilnega praška
- 3 žlice bučnih semen
- žlica sezama
- žlica psiliuma (lahko ga izpustite ali nadomestite z žitnimi otrobi, a ti vsebujejo gluten)
- žlička morske soli
V prvi posodi zmešamo jajca in skuto. V drugi posodi zmešamo mlete mandlje, lanena semena, sončnična semena (lahko jih zmeljemo ali z nožem nasekljamo ali pa pustimo cela - odvisno, kaj imamo v kruhu raje). Enako naredimo z bučnimi semeni. Začimbe za kruh zmeljemo v mlinčku za kavo, dodamo k ostalim semenom. Dodamo še sol in vse suhe sestavine ter vmešamo v prvo posodo k jajcem in skuti. Pustimo počivati 5 minut, da se sestavine prepojijo.
Nato maso vlijemo v 25 cm dolg model za kruh, ki smo ga obložili s peki papirjem. Če imamo daljšega naredimo maso iz dvojnih količin.
Pečemo 80 minut na 150 stopinjah Celzija.
Nasvet: pred peko kruh posujemo s sezamom ali z različnimi celimi semeni, ki smo jih uporabili v kruhu. Preden ga postrežemo, ga dobro ohladimo in kasneje hranimo v hladilniku.
Še o psiliumu ali indijsksem trpotcu: izvira iz Indije, v prehrani pa se uporabljajo predvsem lupine semen (psyllium seed husk), ki so odličen vir topnih in netopnih vlaknin. Ker večini prebivalstva primanjkuje vlaknin v prehrani je lahko dodajanje psiliuma zelo koristno za zdravje. Prednosti, ki jih ima zadostno uživanje vlaknin so:
- redna in zdrava prebava,
- znižanje holesterola,
- zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni,
- boljše razstrupljanje telesa.