Prebiotiki so osnova vsake dobre črevesne flore. Spodbujajo zdravo črevesje, ker podpirajo koristne črevesne bakterije. Ko se te okrepijo, prebava deluje dobro in počutje se izboljša. Ob nepravilnem prehranjevanju, lahko tudi zaradi zdravil, je črevesno ravnovesje porušeno in koristne bakterije ne bodo opravljale svojih nalog. Prebiotiki tako izboljšujejo presnovo, pospešujejo absorpcijo hranil v črevesju, nase pa vežejo vodo (zato je blato mehkejše, njegov volumen pa večji).
Med najbolj znane prebiotike spada inulin, ki ga uvrščamo med prehranske vlaknine, funkcionalne sestavine hrane. Inulina v želodcu in tankem črevesu ne prebavimo, ampak šele v debelem črevesu služi za hrano črevesnim bakterijam. Spodbuja rast bakterij, ki so pomembne za zdravje. Inulin je polisaharid, ki se nahaja v različnih rastlinah tudi kot oblika rezervne hrane. Inulin je lahko nadomestna hrana za škrob, najdemo pa ga predvsem v koreninah ali gomoljih rastlin iz družin radičevke in nebinovke (največja družina rastlin iz razreda košarnic). Največ ga najdemo v topinamburju (14 do 19 %), česnu (9 do 16 %), poru (10 %), čebuli (2 do 6 %), manj kot odstotek pa še v ječmenu, rižu in bananah.