Sestavine (za deset mafinov):
- 120 g moke
- 250 g mleka
- 2 jajca
- 2 žlici stopljenega masla
- sol
Priprava:
Iz sestavin zmešamo maso za palačinke. Najprej stepemo jajca, dodamo mleko, moko in na koncu ohlajeno stopljeno maslo. Z zajemalko vlijemo maso v pekač za mafine. Napolnimo jih pol centimetra do roba. Pekač damo v pečico ogreto na 200 stopinj za 20 minut.
Ko jih vzamemo iz pečice, mafini malo upadejo. Ostanejo pa vdolbinice, ki jih lahko napolnimo z raznimi nadevi. Če jih postrežete vroče, predlagamo razne marmelade in džeme, okrasite pa jih s tolčeno sladko smetano. Če postrezete ohlajene, pa jih napolnite s sadjem, vanilijevo kremo ... Lahko pa naredite slane mafine s francosko solato, zelenjavo, kislo smetano, šunko in sirom...
Nasvet za slani nadev:
- tuna v oljčnem olju
- tri majhne kisle kumarice
- nekaj kaper
- mlada čebula
- žlica majoneze
- pol žličke limoninega soka
Mlado čebulo narežemo na kolobarje. Tudi zeleni del. Kumarico prav tako narežemo na kolobarje, kapre pa na grobo nasekljamo. Sestavine v skledi rahlo pomešamo, da ostane tuna čim bolj v kosih.
Z nadevom napolnimo mafine, okrasimo pa jih z majonezo in listom zelene solate ali celo kislo kumarico. Tudi kakšna oliva se poda zraven.